Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
31.03.2015.

Ministar privrede Željko Sertić i generalni direktor NCR Srbija Vladan Živanović, potpisali su ugovor o dodeli podsticaja za treće i najveće proširenje ove kompanije u Srbiji.
Državni podsticaji u iznosu od četiri miliona evra za ovo proširenje investicije američke kompanije zasnovani su na troškovima bruto plata u dvogodišnjem periodu nakon završetka investicije, odnosno troškovima plata u periodu 2016-2017. Investicija NCR predviđa ulaganje vredno više od milion evra do kraja 2015. godine i otvaranje novih 800 radnih mesta do 2017. godine.
Ministar je precizirao da će podsticaji biti isplaćivani u tranšama. Kompanija NCR će, prema Sertićevim rečima, u narednih pet godina za bruto zarade zaposlenih isplatiti oko 43 miliona evra, dok država daje manje od 10 odsto te sume. To znači da će budžet Srbije, samo na osnovu poreza i doprinosa za isplaćene zarade, imati mnogo veću korist, dodao je ministar.
Pored toga, kompanija NCR zaposliće dodatnih 800 radnika, uglavnom mladih. „Imaćemo kompaniju sa više od 1.400 zaposlenih, koja pruža usluge na globalnom nivou. Uz ovu investiciju Beograd će postati neka vrsta razvojnog centra te kompanije“, rekao je ministar nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.
Dodelu podsticajnih sredstava odobrila je Komisija za kontrolu državne pomoći.
Ministar Sertić podsetio je da je Vlada Srbije nedavno donela Uredbu kojom je pravila dodele podsticaja uskladila sa evropskom praksom. „Okruženje nam diktira da bi trebalo da subvencionišemo ulaganja. Zemlje u okruženju imaju takve podsticaje, kao i evropske zemlje“, rekao je Sertić.
Prema njegovim rečima, Uredbom su klasifikovane kategorije u zavisnosti od razvijenosti opština, a nastojalo se da devastirana područja mogu da računaju na najveće iznose na ime podsticaja kako bi se u tim područjima zaposlio što veći broj radnika.
On je najavio da bi za dve do tri nedelje trebalo da počne javna rasprava o zakonu o ulaganjima, koji će omogućiti otvoreniji i jasniji proces investiranja i, između ostalog, precizirati pravila vezana za državne podsticaje za investitore.
Potpredsednik NCR Rik Makvard rekao je da je ovo partnerstvo temelj na kojem ta kompanija gradi i poboljšava uslove za poslovanje u Srbiji. Ovaj ugovor je, prema njegovim rečima, rešenje u korist kako te kompanije, tako i države i građana.
Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je da je budućnost zemlje bazirana na mladim ljudima, a NCR zapošljava mlade koji govore više jezika, mahom su fakultetski obrazovani i imaju IT veštine, što kompanije u svetu cene. „Ovo je šansa da se ti ljudi zadrže u Srbiji“, poručio je Kirbi.
NCR je američka kompanija koja postoji već 130 godina i globalni je lider u proizvodnji i stavljanju u promet uređaja za transakcije sa novcem, kao i pružanju brojnih usluga koje ih prate. Za potrebe servisiranja mreže i podrške drugim klijentima u Evropi i na Bliskom istoku, NCR je u februaru 2012. godine u Beogradu otvorio centar koji ima značajnu stratešku ulogu u razvoju kompanije. U širenje poslovanja u Srbiji kompanija je do sada uložila 6,4 miliona evra i zapošljava ukupno 621 radnika.