Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
21.03.2016.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да је у оквиру Године предузетништва, од укупно 33 планирана до сада отворено 16 програма за предузетнике, уз 10,7 милијарди динара предвиђених за подршку.

Сертић је, на презентацији истраживања Светске банке о ставовима грађана Србије о предузетништву истакао да је очекивање такво да ће програми подршке предузетницима у оквиру Године предузетништва, постићи пун капацитет у мају или јуну.

Он је објаснио да је од укупне суме планиране за подршку у 2016. (16 милијарди динара), тренутно доступно 10,7 милијарди динара подршке, пре свега кроз кредите Фонда за разбој, подршку за извоз, факторинг и остало што ради АОФИ (Агенција за осигурање и промоцију извоза).

Министар је подсетио да, када је реч о предузетништву и подршци, и Министарство трговине туризма и телекомуникација има своје пројекте, а има их и Министарство омладине и спорта.

„Имамо и наше пројекте везано за инфраструктуру од 500 милиона динара, за изградњу путева, инфраструктурно опремање, где је план да 50 одсто финансирамо ми, а другу половину општине“, рекао је он и подсетио и на међународни програм COSME за мала и средња предузећа, али и на оне вредне око милијарду динара у оквиру Националне службе за запошљавање.

Сертић је подсетио да предузетништво није само питање отварања фирме и питање рада, већ је то и креативност, право и обавеза, филозофија и начин живота.

„Данашње компаније које су водеће у свету, и које су веће и од државе, попут Кока-Коле, Мекдоналдса и слично, почеле су од идеје једног човека или породице, као предузетничке делатности“, илустровао је он.

Сертић се осврнуо на истраживање Светске банке које је данас представљено и навео да је оно изузетно важно, те да ће дати почетне позиције и стање ствари, након чега се морају поставити циљеви и тачке мерења.

Министар је рекао да влада са Светском банком сарађује на различитим пројектима, не само када је реч о фискалној консолидацији и аранжману који је Србија закључила са ММФ-ом, већ та банка помаже и око реструктурирања важних сектора у држави.
Истраживање Светске банке о предузетништву показало је да грађани Србије сматрају да је ризично започети бизнис, рекао је први човек светске банке у Србији Тони Верхеијн и поручио да влада треба да настави да људима олакшава започињење посла и да поједностављује административне процедуре.

Он је истакао да Светска банка пружа дирекртну подршку предузетницима и инвестира у приватни сектор.

Верхеијн је истакао да грађани Србије страхују од нестабилности на тржишту и поручио да је потребно промовисати узоре као што се то ради у САД, где су, како је рекао, предузетници стално присутни у медијима и служе као модел.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/03/1234
Представљање истраживања Светске банке о предузетништву

Он је нагласио и да би реформе требало да се наставе снажније него у претходних пар месеци и навео да је важно и да се након избора оне поново покрену снажно и брзо.

Потпредседник Привредне коморе Србије (ПКС) Мирослав Милетић поручио је данас да је предузетништво стуб привреде и да млади људи у Србији не треба да имају страх од уласка у бизнис.

Он је подсетио да не постоји разлика између малог и великог бизниса, већ да постоји само добар бизнис и онај који пропада.

Истовремено је казао да се не могу млади гурнути у бизнис, а да им се не да неопходна едукација, која у развијеним земљама почиње у вртићима, а не од средњих школа.

Милетић је истакао да је неопходно да се мора радити на томе да се надокнади изгубљено време, а да Година прдузетништва пружа прилику за промену климе и односа према предузетништву.

Он је казао да му је препорука младима да слушају своје срце и да, искористе модерне алате информисања које пружа ПКС, почев од портала пословања, да крену у бизнис без много страха.

„Треба да буду свесни и да пођу примерима развијеног света. Тако у САД човек у свом животном веку промени четири посла, четири државе. Ако одете у развијене земље, на пример Белгију, видећете да готово сваке године једна трећина продавница има налепницу да се затвара. То је нешто што је неминовно из хиперпродукције које се јавља“, подвукао је он додајући да се не треба плашити.

Поручио је и да нема бизниса којег се треба стидети, а да то подразумева и чизме и земљу, и да државне фирме више нису уточиште.