Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.02.2016.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да влада жели да предузетништво постане доминантно у развоју српске привреде и да је план да до 2020. године у сектору малих и средњих предузећа буде запослено близу милион људи.

Он је, на обраћању на конференцији „Перспективе економске сарадње Србије и Аустрије“, у Привредној комори Србије, подсетио да је влада усвојила стратегију за развој сектора малих и средњих предузећа за 2015.-2020. и да је циљ да са садашњих 315.000 предузећа број буде повећан на 350.000, а да са 720.000 запослених тај сектор повећа на скоро милион.

„Свако ко жели и има добру идеју, држава ће му помоћи, а нећемо бити препрека као што је то до сада био случај“, поручио је Сертић и додао да је управо зато влада прогласила 2016. за Годину предузетништва у Србији.

Како каже, развој предузетништва је будућност за привреду Балкана и Европе, али и целог света који иде у том правцу.

Министар каже да нигде више у свету нема дириговане економије, па ни у Кини, и да зато ни Србија не може да буде изузетак.

То је разлог, према његовим речима, због чега је држава решила да очисти „репове“ прошлости, односно судину више од 500 државних предузећа, која имају велике дугове и живе само од субвенција.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/02/IMG 9280
Конференција“Перспективе економске сарадње Србије и Аустрије“

Сертић је рекао да је Аустрија добар пример, јер је та земља 2000. имала 15.000 извозних предузећа, и то углавном великих, а у прошлој години 55.000 извозних фирми, од чега су више 90 одсто њих мала и микро предузећа са свега неколико запослених.

Према његовим речима Аустрија је успела тако нешто да постигне снажењем своје националне привредне коморе, придруживањем ЕУ, подизањем конкурентности.

„Ми покушавамо да украдемо ваше знање, зато што треба да учимо од најбољих“, подвукао је Сертић.

Министар је казао да је један до важних разлога успеха аустријске привреде и то што највећи број Аустријанаца купује домаће производе и да то није њихова држава постигла декретом или наређењем, већ квалитетом производа.

Сертић је рекао да је најважније да се промени свест у нашем народу да више родитељи не уче децу „само ти заврши школу и запосли се у државној фирми“, већ им подстичу предузетнички дух.

Он је додао да га радује што са Аустријом имамо све бољу привредну сарадњу и да је дефицит у спољнотрговинској раумени са том земљом смањен за више од 20 одсто у прошлој години.

Председник Привредне коморе Аустрје Кристоф Лајтл, указујући на тесну привредну сарадњу, која је праћена и одличном политичком повезаношћу, изразио је данас уверење да ће Србија ускоро постати пуноправни члан ЕУ.

„Србија је то заслужила, а ми ћемо учинити све да Србија постигне чланство у ЕУ“, најавио је он додајући да је пут Србије ка ЕУ неповратан.

Лајтл је казао да се не зна колико ће тај пут трајати, и да је важно на њему имати добре пријатеље, којег Србија има у Аустрији.

Лајтл је подсетио да је Аустрија први инвеститор у Србији, што показује да постоји међусобно поверење.

С тим у вези је рекао да га посебно радује што Аустрија ужива велике симпатије код грађана Србије, јер истраживање ИПСОС-а показује да је Аустрија, иза Русије и Кине на трећем месту по симпатијама.

„То је велико признање, али и обавеза. Ми осећамо исто према вашој земљи. Зато је охрабрујуће да се наши економски односи не заснивају само на размени роба и услуга, инвестицијама и стварању радних места, већ пре свега на заједничким делима“, поручио је Лајтл.

Када је реч о привреди, он је истакао да нашим економијама није отворена само Европа, већ да је глобализација учинила да је „читав свет отворен“.

„Читав свет нам је отворен и зато морамо да будемо заступљени у целом свету. То може само да учини јака комора. Привредна комроа Аустрије има више од 100 представништава, преко којих помаже извозу, али и малим фирмама да изађу у свет, што саме не би могле“, подвукао је он истичући да је јака привредна комора потребна свакој земљи да би имала снажну економију.

Као јака привредна комора, аустријска, ради и на образовању, посебно младих, кроз комбинацију пословног и школског образовања.

„Младе поред школе уводимо у предузећа, где расту заједно са фирмом и тиме постају незаобилазна радна снага“, објаснио је он.

Лајтл је истакао да земље, које примењују дуално образовање имају за 60 одсто мање незапослености међу младима, у односу на државе које не примењују тај систем.

Он је изразио задовољство што је Србија прихватила да иде путем Аустрије по питању дуалног образовања.

Председник ПКС Марко Чадеж је оценио да су одраз инвестиција аустријских предузећа у Србији са 2,8 милијарди евра, као и повезаност српских предузећа са асуртијским, одраз одличног односа две земље, и сарадње која је одлична на свим пољима.

Он је указао да је Привредна комора Аустрије пружила велику подршку ПКС, како у позиционирању у регионалним иницијативама, тако и покретању регионалног повезивања комора, али и у реформи коморе.

Према његовим речима нови законски оквир за коморски систем у Србији је веома битан, јер је њиме оснажена комроа, која добија кључну улогу у претприступним преговорима, пошто је 29 од 35 поглавља везано за привреду.