Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.05.2015.

Министарство привреде припрема акциони план за приватизацију 17 предузећа у реструктурирању по посебним критеријумима, која ће имати заштиту од наплате поверилаца у наредних годину дана да би могла да се припреме за приватизацију, изјавио је данас Тањугу министар привреде Жељко Сертић.

Он је истакао и да ће то бити предузећа имају посебан значај за економски живот Србије.

Министар привреде је најавио да ће влада предложити измене Закона о приватизацији, које ће се огледати у промени неколики чланова тог закона и тражити подршку од Скупштине Србије да се помери рок заштите за та предузећа за годину дана.

Током протеклих преговора са ММФ-ом и континуираних разговора са Светском банком, али и унутар Министарства привреде и Агенције за приватизацију у фокусу су била управо предузећа у реструктурирању, казао је Сертић.

„Ми смо у моменту доношења новог Закона о приватизацији, прошле године у августу месецу, имали 144 предузећа у реструктурирању. Та предузећа су на одређен законски начин заштићена од принудне наплате поверилаца.

Од 144 предузећа, 40 је отишло у стечај, седам предузећа ће бити приватизовано у посебном процесу на бази Бриселског споразума, јер се налазе на територији Косова и Метохије, и остаје нам 97 предузећа којима по Закону о приватизацији 31. маја истиче заштита од наплате поверилаца. То је неки период од 31. маја до 4. и 5. јуна“, подсетио је ресорни министар.

Од 97 предузећа Министарство привреде припрема професионални акциони план, у коме ће бити назначени критеријуми на основу којих ће бити изабрано тих 17 предузећа, о чему је постигнут договор са ММФ-ом. То ће свакако бити предузећа која имају посебан утицај на економски живот становништва или велики број запослених, објаснио је Сертић и додао да ће та предузећа имати врло јасно прецизиране критеријуме и орочену заштиту.

Он је рекао да ће се од Скупштине затражити подршка за измену пар чланова закона о приватизацији како би се померио рок заштите за годину дана, али ће актом Владе за свако предузеће бити описано шта је то што треба да се уради и у ком периоду.

„Дакле, неће сва предузећа имати тих годину дана могућност заштите, имаћемо врло јасно дефинисане тимове који ће да раде за свако предузеће заједно и са спољним саветницима и са представницима стручне јавности овде у Србији“, казао је саговорник Тањуга.

Сертић је нагласио да је врло важна сарадња са синдикатом и са руководствима тих предузећа, јер се до сада често дешавало да сама руководства предузећа нису имала интерес да се уђе у озбиљан процес приватизације.

„Много разлога постоји зашто то иде тако, много разлога је било на страни директора који су нам објашњавали немогућност дефинисања пакета приватизационе документације. Међутим, ми више изговора за такве ствари немамо и нећемо бити толерантни према томе“, уопозорио је министар привреде.

Сва остала предузећа, која не уђу у најављени пакет заштићених предузећа, имаће могућност да за нека од њих до 31. маја буде објављен јавни позив за приватизацију и такве фирме биће заштићене до краја октобра месеца, фактички у законским роковима до трећег позива у складу са Законом о приватизацији, рекао је Сертић.

Држава ће за она предузећа за која не буде објављен јавни позив за приватизацију или буду објављени, а не нађу свог купца, као и до сада, обезбедити и социјални програм и могућност да нека од тих предузећа кроз стечајни поступак нађу своје нове купце и неко своје ново тржиште, рекао је министар привреде.