Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.05.2015.

Министар привреде Жељко Сертић затражио је од посланика у Скупштини Србије да подрже измене Закона о приватизацији које, између осталог, предвиђају да се за 40 предузећа одложи рок приватизације до 31. октобра.

“Треба нам још неко време да се за сва та предузећа спреми све што је потребно законски, али не тражимо неогранично, тражимо до 31. октобра заштиту 40 предузећа која ће након тог рока бити или продата, наћи ће се стратешки партнер или ће отићи у стечај, банкротство, ликвидацију”, рекао је Сертић образлажући пред посланицима измене Закона о приватизацији.

Он је од посланика затражио сагласност да се мали број предузећа, њих 17, у року до годину дана зашите од принудне наплате.

“Говоримо о малом броју предузећа који је усаглашен и са ММФ и са Светском банком и због којих неће пасти аранжман јер смо њима објанснили шта смо затекли, шта је урађено и шта нам треба да урадимо да бисмо процес довели до краја”, рекао је Сертић.

Министар је казао да од 2009. године у нашој земљи није обављена ниједна приватизација, а политика која је вођена заснивала са на плаћању из буџета свакога ко најави штрајк.

Сертић је истакао да је ова влада добила врућ кромпир да овај проблем реши, престало се са финансирањем предузећа која немају одржив раст, за 338 предузећа процес и план рада је до 1. јула завршена прича, а остаје да се реши још 188 предузећа, од којих је један број у реструктурирању.

Он је истакао да је држава обезбедила 16 милијарди динара како би сви који буду остали без посла у овом процесу могли да подмире неке своје обавезе.

“Да, биће и отпуштања, биће и оних који ће остати без посла, биће и стечаја, али стечај није баук већ начин да предузеће покуша да преживи”, нагласио је он.

Министар је најавио да ће до краја ове недеље бити објављене приватизације још 25 или 26 предузећа са ове листе и истакао да је до сада објављено 12 позива за приватизацију.

Он је истакао да ће се потрудити да свака приватизација буде обављена на ваљан начин и да неће дозволити да неко купи фирму само да би за две или три године све распарчао и саградио зграде.

За неке фирме постоје изгледи да се опораве, али ништа не може преко ноћи и за све је потребно време, рекао је министар наводећи као пример компанију Јумко која данас упошљава 1.700 радника и има уговорених послова у вредности од 12 милиона евра.

Образлажући измене Закона о стандардизацији, Сертић је указао да у ЕУ постоји 22.000 стандарда, а да је наша земља успела да имплементира око 95 процената.

Оно што се овим изменама жели постићи су измене када је у питању пословање Института за стандардизацију који би требало да постане члан свих светских организација у овој области.

Такође, изменама закона, биће омогућено да се сви стандарди преведу на српски језик, а то је најважније за сектор малих и средњих предузећа јер ће на овај начин процедура примене стандарда бити поједностављена, рекао је министар.

Стандарди ће сада бити доступни не само преко Службеног гласника већ и преко интернет сајта Института за стандардизацију, рекао је Сертић.