Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
05.05.2015.

Министар привреде Жељко Сертић најавио је данас формирање нове Развојне агенције Србије, спајањем Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) и Националне агенција за регионални развој (НАРР), у циљу бољег сервисирања и ефикасније реализације улагања.

Сертић је на завршној јавној расправи о Нацрту закона о улагањима у Привредној комори Србије реако да у Србији има око 170 разних државних агенција и да би спајање СИЕПА и НАРР требало да буде модел за решавање питања и осталих агенција, и да би на сличан начин требало да буде решен проблем вишка запослених.

„Само најбољи и најодговорнији ће добити посао у новој Развојној агенцији Србије“, поручио је Сертић, додајући да ће се агенција, чији ће задатак бити побољшање пословне климе и привлачење инвеститора, бавити свим добрим пројектима, како новим тако и старим.

Сертић је истакао да је јавни сектор углавном неефикасан зато што не постоји одговарајући систем вредновања рада запослених, кажњавања и награђивања радника, па они често „комотно“ обављају свој посао.

Он је нагласио да би јавна управа требало да се угледа на приватни сектор који послује тржишно.

Закон о улагањима предвиђа и оснивање Савета за економски развој, казао је Сертић, најављујући и да ће, новим законским решењем које се предлаже, у наредном периоду бити изједначена права домаћих и страних инвеститора.

Тако, према његовим речима, помоћ државе неће добијати само они који познају министра и државне функционере, већ пре свега фирме које добро раде и имају озбиљне планове који се тичу улагања и развоја.

Сертић је рекао да ће се у наредном периоду материјална помоћ државе ипак смањивати и да ће се држава трудити да на друге начине помаже привредницима.