Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
05.05.2015.

Ministar privrede Željko Sertić najavio je danas formiranje nove Razvojne agencije Srbije, spajanjem Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i Nacionalne agencija za regionalni razvoj (NARR), u cilju boljeg servisiranja i efikasnije realizacije ulaganja.

Sertić je na završnoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o ulaganjima u Privrednoj komori Srbije reako da u Srbiji ima oko 170 raznih državnih agencija i da bi spajanje SIEPA i NARR trebalo da bude model za rešavanje pitanja i ostalih agencija, i da bi na sličan način trebalo da bude rešen problem viška zaposlenih.

„Samo najbolji i najodgovorniji će dobiti posao u novoj Razvojnoj agenciji Srbije“, poručio je Sertić, dodajući da će se agencija, čiji će zadatak biti poboljšanje poslovne klime i privlačenje investitora, baviti svim dobrim projektima, kako novim tako i starim.

Sertić je istakao da je javni sektor uglavnom neefikasan zato što ne postoji odgovarajući sistem vrednovanja rada zaposlenih, kažnjavanja i nagrađivanja radnika, pa oni često „komotno“ obavljaju svoj posao.

On je naglasio da bi javna uprava trebalo da se ugleda na privatni sektor koji posluje tržišno.

Zakon o ulaganjima predviđa i osnivanje Saveta za ekonomski razvoj, kazao je Sertić, najavljujući i da će, novim zakonskim rešenjem koje se predlaže, u narednom periodu biti izjednačena prava domaćih i stranih investitora.

Tako, prema njegovim rečima, pomoć države neće dobijati samo oni koji poznaju ministra i državne funkcionere, već pre svega firme koje dobro rade i imaju ozbiljne planove koji se tiču ulaganja i razvoja.

Sertić je rekao da će se u narednom periodu materijalna pomoć države ipak smanjivati i da će se država truditi da na druge načine pomaže privrednicima.