Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.12.2015.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да је држава надомак решења за седам од 17 стратешких предузећа и да је најважније да ова предузећа више неће бити терет за државу и грађане .

„Када говоримо о приватизацији, ову годину смо почели 556 нерешених предузећа, а завршавамо је са десет. Надомак смо решења за седам од 17 предузећа” рекао је министар и објаснио да је ће у „ФАМ“-у бити уведен унапред припремљен план реорганизације, три фабрике „Петолетке“ ће преузети радници, до Нове године ће бити објављен јавни позив за „Пољопривредни комбинат Београд“, док ће неки делови „Застава групe“ ићи у стечај, а остатак ће бити решен кроз приватизацију.

Министар је рекао да ће и „Прва Искра“ Барич ићу у стечај, јер је постоји инвеститор који је заинтересован за куповину овог предузећа из стечаја.
Министар је нагласио да Влада покушава да спаси свако радно место и за ова предузећа обезбеди пословање које неће бити оптерећујуће за државу.
„Држава неће ниједном предузећу више помагати, али остају нам још два велика проблема да решимо до маја месеца, а то су „РТВ Бор“ и „Расавица“ и имамо одређене предлоге за ова предузећа“, рекао је Сертић.

Говорећи о гашењу Агенције за приватизацију, министар је рекао да је то логичан след, јер је предвиђено да се до краја ове године оконча питање друштвеног капитала, што је и урађено. Министар је објаснио да ће све послове који су везани за окончање процеса приватизације преузети Министарство привреде.

Српски министар привреде је рекао да су преговори са кинеском компанијом око „Железаре Смерево“ интензивни.

„У јануару ћемо највероватније имати обостране посете и, реално, у фебруару можемо очекивати објаву тендера“, рекао је Сертић.

Министар је рекао да Министарство припрема нови закон о јавним предузећима који ће обухватити и локална јавна предузећа.

„Тим законом биће строжа контрола. Јавна предузећа морају имати стандарде и оквире у којима ради. Највећа јавна предузећа у сарадњи са ММФ-ом реформишемо и остаје фискална консолицација“, објаснио је Сертић.

Он је истакао и да је за грађане веома важно да РТВ и РТС имају стабилан извор финансирања и додао да ће се такса од 150 динара наплаћивати преко рачуна за електричну енергију.

„Половина или већи део финансирања РТВ-а и РТС-а ићи ће преко буџета, а други део кроз таксу од 150 динара. Ми ћемо ту таксу наплаћивати уз електричну енергију“, навео је он.

Министар привреде је рекао да Србија годину завршава са импресивним резултатима на многим пољима.

„Отворили смо 27 километара ауто-пута од Врања до Владичиног Хана, следеће недеље отварамо 23 километара ка Пироту, почела је изградња брзе пруге од Београда ка Будимпешти. Улагањима у све делове Србије Влада показује колико су јој сви грађани важни“, нагласио је Сертић.

Министар је додао и да је смањена сива економија, да је ове године уговорено око 18.000 радних места, а да је повећање инвестиција у износу од 25 одсто.