Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
25.12.2015.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da je država nadomak rešenja za sedam od 17 strateških preduzeća i da je najvažnije da ova preduzeća više neće biti teret za državu i građane .

„Kada govorimo o privatizaciji, ovu godinu smo počeli 556 nerešenih preduzeća, a završavamo je sa deset. Nadomak smo rešenja za sedam od 17 preduzeća” rekao je ministar i objasnio da je će u „FAM“-u biti uveden unapred pripremljen plan reorganizacije, tri fabrike „Petoletke“ će preuzeti radnici, do Nove godine će biti objavljen javni poziv za „Poljoprivredni kombinat Beograd“, dok će neki delovi „Zastava grupe“ ići u stečaj, a ostatak će biti rešen kroz privatizaciju.

Ministar je rekao da će i „Prva Iskra“ Barič iću u stečaj, jer je postoji investitor koji je zainteresovan za kupovinu ovog preduzeća iz stečaja.
Ministar je naglasio da Vlada pokušava da spasi svako radno mesto i za ova preduzeća obezbedi poslovanje koje neće biti opterećujuće za državu.
„Država neće nijednom preduzeću više pomagati, ali ostaju nam još dva velika problema da rešimo do maja meseca, a to su „RTV Bor“ i „Rasavica“ i imamo određene predloge za ova preduzeća“, rekao je Sertić.

Govoreći o gašenju Agencije za privatizaciju, ministar je rekao da je to logičan sled, jer je predviđeno da se do kraja ove godine okonča pitanje društvenog kapitala, što je i urađeno. Ministar je objasnio da će sve poslove koji su vezani za okončanje procesa privatizacije preuzeti Ministarstvo privrede.

Srpski ministar privrede je rekao da su pregovori sa kineskom kompanijom oko „Železare Smerevo“ intenzivni.

„U januaru ćemo najverovatnije imati obostrane posete i, realno, u februaru možemo očekivati objavu tendera“, rekao je Sertić.

Ministar je rekao da Ministarstvo priprema novi zakon o javnim preduzećima koji će obuhvatiti i lokalna javna preduzeća.

„Tim zakonom biće stroža kontrola. Javna preduzeća moraju imati standarde i okvire u kojima radi. Najveća javna preduzeća u saradnji sa MMF-om reformišemo i ostaje fiskalna konsolicacija“, objasnio je Sertić.

On je istakao i da je za građane veoma važno da RTV i RTS imaju stabilan izvor finansiranja i dodao da će se taksa od 150 dinara naplaćivati preko računa za električnu energiju.

„Polovina ili veći deo finansiranja RTV-a i RTS-a ići će preko budžeta, a drugi deo kroz taksu od 150 dinara. Mi ćemo tu taksu naplaćivati uz električnu energiju“, naveo je on.

Ministar privrede je rekao da Srbija godinu završava sa impresivnim rezultatima na mnogim poljima.

„Otvorili smo 27 kilometara auto-puta od Vranja do Vladičinog Hana, sledeće nedelje otvaramo 23 kilometara ka Pirotu, počela je izgradnja brze pruge od Beograda ka Budimpešti. Ulaganjima u sve delove Srbije Vlada pokazuje koliko su joj svi građani važni“, naglasio je Sertić.

Ministar je dodao i da je smanjena siva ekonomija, da je ove godine ugovoreno oko 18.000 radnih mesta, a da je povećanje investicija u iznosu od 25 odsto.