Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.02.2016.

Министар привреде Жељко Сертић разговарао је данас са делегацијом аустријске привредне коморе, коју је предводио председник Кристоф Лајтл, о унапређењу српско-аустријских економских односа.

Министар Сертић је истакао задовољство досадашњом привредном сарадњом две земље и подсетио да су аустријске компаније, које послују у Србији, сведоци тога колико су се ствари промениле у последњих годину дана.

“Држава је у значајној мери сарађивала са компанијама из иностранства, а нарочито са онима који долазе из Аустрије, јер су то и прве компаније које су долазиле у Србију и биле покретач развоја. Зато данас имамо око 500 компанија из Аустрије које послују у Србији и представљају наше домаће компаније. Знамо да још много послова морамо да урадимо у нашој земљи, а један од главних задатака је да као држава учинимо све да приватна иницијатива буде доминантна”, објаснио је Сертић.

Он је рекао да је пре свега реч о развоју сектора малих и средњих предузећа, јер је влада 2016. прогласила Годином предузетништва.

Министар Сертић је указао аустријској делегацији да су привредници из њихове земље, који у великом броју послују у Србији, задовољни условима са којима се сусрећу.

Он је истакао да је предност српског тржишта огледа у повољним пореским условима и подстицајима.

За аустријске привреднике повољност је и могућност пословања са земљама Царинске уније (Русије, Белорусија и Казахстан), на основу споразума које Србија са њима има, подсетио је министар Сертић.

Сертић се захвалио аустријској привредној комори на значајној помоћи у реорганизацији коморског система, као и увођeњу система дуалног образовања.

Председник аустријске привредне коморе Кристоф Лајтл обећао је наставак аустријске помоћи Србији.

„Са значајним оптимизом гледамо на будућност српске привреде“, рекао је он.

Лајтл је истакао да је оптимистичан јер види да све више међународних инвеститора долази у Србију.

Гости из Аустрије су истакли да је веома важно за привлачење инвеститора да у Србији постоји политичка стабилност, правна сигурност и заштита инвестиција.