Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
09.02.2016.

Ministar privrede Željko Sertić razgovarao je danas sa delegacijom austrijske privredne komore, koju je predvodio predsednik Kristof Lajtl, o unapređenju srpsko-austrijskih ekonomskih odnosa.

Ministar Sertić je istakao zadovoljstvo dosadašnjom privrednom saradnjom dve zemlje i podsetio da su austrijske kompanije, koje posluju u Srbiji, svedoci toga koliko su se stvari promenile u poslednjih godinu dana.

“Država je u značajnoj meri sarađivala sa kompanijama iz inostranstva, a naročito sa onima koji dolaze iz Austrije, jer su to i prve kompanije koje su dolazile u Srbiju i bile pokretač razvoja. Zato danas imamo oko 500 kompanija iz Austrije koje posluju u Srbiji i predstavljaju naše domaće kompanije. Znamo da još mnogo poslova moramo da uradimo u našoj zemlji, a jedan od glavnih zadataka je da kao država učinimo sve da privatna inicijativa bude dominantna”, objasnio je Sertić.

On je rekao da je pre svega reč o razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, jer je vlada 2016. proglasila Godinom preduzetništva.

Ministar Sertić je ukazao austrijskoj delegaciji da su privrednici iz njihove zemlje, koji u velikom broju posluju u Srbiji, zadovoljni uslovima sa kojima se susreću.

On je istakao da je prednost srpskog tržišta ogleda u povoljnim poreskim uslovima i podsticajima.

Za austrijske privrednike povoljnost je i mogućnost poslovanja sa zemljama Carinske unije (Rusije, Belorusija i Kazahstan), na osnovu sporazuma koje Srbija sa njima ima, podsetio je ministar Sertić.

Sertić se zahvalio austrijskoj privrednoj komori na značajnoj pomoći u reorganizaciji komorskog sistema, kao i uvođenju sistema dualnog obrazovanja.

Predsednik austrijske privredne komore Kristof Lajtl obećao je nastavak austrijske pomoći Srbiji.

„Sa značajnim optimizom gledamo na budućnost srpske privrede“, rekao je on.

Lajtl je istakao da je optimističan jer vidi da sve više međunarodnih investitora dolazi u Srbiju.

Gosti iz Austrije su istakli da je veoma važno za privlačenje investitora da u Srbiji postoji politička stabilnost, pravna sigurnost i zaštita investicija.