Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
03.11.2015.

Министар привреде Жељко Сертић са својим сарадницима разговарао је данас са представницима мисије Међународног монетарног фонда о активностима Министарства на окончању процеса приватизације, реформи јавних предузећа и унапређењу система и процеса стечаја у Србији.

Министар Сертић је истакaо да је досадашњим активностима Министарства и Владе прекинута пракса финансијске подршке државе друштвеним предузећима. Сада су у фокусу 17 стратешких предузећа чији ће коначан статус бити решен до краја маја наредне године. Министар је рекао да очекује да ће за 7 од 17 стратешких предузећа решења бити извесна до краја године.

Министар је указао да се у сарадњи са Светском банком интензивно ради на унапређењу система и институција за спровођење стечаја како би ови процеси били ефикаснији и у служби оздрављења привреде.

Говорећи о реформи јавних предузећа, Сертић је нагласио да је у протеклом периоду први пут уведен мониторинг над њиховим пословањем. Он је објаснио да позитивна законска решења не нуде адекватан систем контроле рада јавних предузећа, па Министарство, у циљу бољег надзора и јасније одговорности, разматра могућности унапређења законодавног оквира којим би се то регулисало.

„Велики изазови су пред нама, али постоји политичка воља да се овај посао који обављамо у циљу оздрављења српске привреде доведе до краја“, нагласио је Сертић и оценио да се Србија дуго бави предузећима која су продукт прошлости и да је време да се окрене делу привреде који тежи напретку.