Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.05.2015.

Министар привреде Жељко Сертић посетио је данас општину Грачаницу, на Косову и Метохији, где је на пословном скупу, са привредницима разговарао о могућностима унапређења пословне сарадње. Министар је о развоју разговарао и са председником општине Грачаница Владетаом Костићем и присуствовао литургији у манастиру Грачаница коју је служио епископ рашко-призренски и косовско- метохијски Теодосије.

Поводом могућности сарадње српских компанија, министар је рекао да постоји велико интересовање компанија и изразио очекивање да ће данашњи бизнис форум у Грачаници, на коме ће се састати водеће компаније, дати резултате.

Он је казао да су сусрети и директни разговори компанија добри не само за становништво Косова већ и за компаније из Србије. „Без економије нема живота. Желимо да искористимо ове могућности и да помогнемо грађанима“, рекао је Сертић.

Министар је истакао да је оптимиста по питању могућности за унапређење економске сарадње са привредницима са Косова.
Сертић је пренео поруку владике рашко-призренског и косовско-метохијског Теодосија – да морамо да будемо храбри за нове идеје како би се помогло становништу на Косову.

Говорећи о приватизацији, министар привреде је рекао да српски интереси неће бити заобиђени у приватизацији Брезовице и додао да је предвиђен рок од шест месеци у коме треба да буду дефинисани сви детаљи у тој приватизацији.

„Што се тиче Брезовице, процес је започет преко Канцеларије за КиМ и председници општина већ разговарају са потенцијалним инвеститорима. То није једноставан процес, нити црно-бела слика како су косовске власти покушале да представе да је то завршен пројекат“, рекао је Сертић.

Он је казао да је одређен рок од шест месеци у коме сви детаљи морају да буду дефинисани и изразио уверење да ће српски интереси бити уважени.

„Имамо снаге и могућности да се са тим проблемом носимо“, поручио је Сертић.

Он је подсетио да је у претходном периоду било доста проблема у приватизацијама на Косову, наводећи да су многа правила и закони ту прекршени због чега је велики број људи остао без посла.

Министар је рекао да се Србија спрема за разговоре о имовини о имовини на Косову и Метохији и да ћемо бити спремни за овај важан дијалог у Бриселу.

Држава прошле године покренула акцију пописивања имовине на Косову у сарадњи са компанијама и грађанима.

„Циљ је да попишемо сва потраживања и дугове и да имамо прецизну евиденцију и сада се ти подаци обрађују“, истакао је Сертић додајући да ћемо једино на тај начин моћи документима да поткрепимо своје захтеве.

Он је казао да једино тако можемо да решимо тај вишегодишњи проблем и изразио очекивање да ће и по питању имовине на Косову бити поштован неприкосновен принцип власништва над имовином као што је то свуда у свету.