Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
01.06.2015.

Министар привреде Србије Жељко Сертић оценио је данас на Самиту 100 лидера југоисточне Европе у Порторожу, да је регионална сарадња веома битна за развој југоисточне Европе, истакавши да је Србија у последњих годину и по лидер те сарадње.

„Једна од најважнијих полуга будућег развоја целог региона је управо екомонија, као прва полуга различитих врста сарадње. Да бисте имали добру економску сарадњу морате да имате мир, политичку стабилност, која онда на бази тога може да развија и друге односе“, прецизирао је Сертић, који је изасланик председника Србије на овом Самиту.

Овај скуп је, према његовим речима, прилика да се подсети колико су важни састанци привредника, пословних асоцијација, као и да их политика подржи у пуном капацитету.

Он је рекао да на оваквим скуповима треба подсетити и истаћи улогу Србије у регионалној сарадњи, јер је Србија једна од најактивнијих земаља у последњих годину и по, што говори о жељама премијера Александра Вучића и владе, као и председника државе да земља иде путем просперитета.

С тим у вези је указао на контакте које је премијер успоставио у региону, истакавши посету Албанији, али и све процесе које Србија води у оквиру Бриселског споразума и посебно сарадњу привреде на овим просторима који су у оквиру политичких договора и стремљења за бољим животом основа будућих резултата које можемо заједно да постигнемо.

Сертић је изразио уверење да, по питању регионалне сарадње, најактивнију улогу у целом региону има Србија, и то пре свега залагањем премијера Вучића, који је мотор највећег дела актвности које се тичу економских и политичких оквира.

Министар привреде је подсетио да је у Београду одржан низ састанака међународних организација, а као пример је навео састанак кинеског премијера са шефовима влада 16 држава региона, као и да су на билатералном нивоу одржане седнице Владе Србије са владама у Љубљани и Скопљу.

Све то, према његовим речима указује на потпуну промену политике Србије у правцу отварања, регионалне сарадње, а коју корак у корак прате привредници.

Циљ владе је, како је истакао, да отвори простор да привреда сарађује и да се на основу тога и друге ставри реализују.

Он је рекао да када постоји „више“ економије и већих профита привредника и држава има корист кроз порезе и таксе, те да тај новац може пласирати на решавање других питања која су важна за укупан развој земље.

Током састанка са шефовима држава, у оквиру Самита 100 у Порторожу, Сертић је најавио да жели да указе на препреке које постоје у оквиру ЦЕФТА.

„Оно што је важно јесу елементи који треба да оснаже привредну сарадњу. Имамо ЦЕФТА договор, али у оквиру тога има и даље велики број препрека које не омогућавају добру и ефектну сарадњу“, поручио је Сертић додајући да је неопходно разговарати о начину превазилажења тих проблема у региону и шире.