Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
21.01.2016.

Министар привреде Жељко Сертић истакао је на скупу „Подстицање инвестиција у Србији – предуслови и законски оквир“, који су организовали Економски кокус Народне скупштине Републике Србије и Нордијска пословна алијанса у Србији, да је Србија спровела веома значајне реформе и да су у то уложени велики напори.

Подсетивши да је 2016. година предузетништва, Сертић је казао да је циљ да Србија буде погодно место за инвестиције и да свакодневни живот грађана буде све бољи и бољи.

Како је казао, у наредном периоду акценат ће бити на извозним активностима, превасходно финалних производа, а циљ је да се компаније подстакну у томе, нарочито у земљама са којима Србија има царинске споразуме.

Он је као веома важно оценио доношење Закона о улагањима, истичући да је битно да се утиче на то да инвеститори, страни или домаћи, имају једнака права и могућности да проширују своје делатности и пословање.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/01/IMG 8100
Скуп „Подстицање инвестиција у Србији – предуслови и законски оквир

На скупу је говорио и министар финансија Душан Вујовић који очекује да ће Србија, уз правилно радно окружење и добру орјентацију економске политике, показати да може да привуче и погодује унапређењу инвестиција.

Он је додао да Србија може да буде конкурентна у базичним индустријама, од којих највише у металском сектору.

Председница Борда гувернера Нордијске пословне алијансе у Србији Јасмина Бигњевић рекла је да је важно да у свакој земљи, па тако и Србији, законодавни оквир прати европске трендове и да је у Србији доста тога урађено у претходној години.

Она је навела податак да је 2014. године обим спољно- трговинске размене Србије са нордијским земљама износио 700 милиона долара, што је два одсто укупне спољно- трговинске размене са светом.

Такође, извоз српских производа ка тим земљама била је 152 милиона долара.

„Желимо да се ове цифре повећају у наредном периоду“, рекла је новинарима у Скупштини Србије Бигњевић.