Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
21.01.2016.

Ministar privrede Željko Sertić istakao je na skupu „Podsticanje investicija u Srbiji – preduslovi i zakonski okvir“, koji su organizovali Ekonomski kokus Narodne skupštine Republike Srbije i Nordijska poslovna alijansa u Srbiji, da je Srbija sprovela veoma značajne reforme i da su u to uloženi veliki napori.

Podsetivši da je 2016. godina preduzetništva, Sertić je kazao da je cilj da Srbija bude pogodno mesto za investicije i da svakodnevni život građana bude sve bolji i bolji.

Kako je kazao, u narednom periodu akcenat će biti na izvoznim aktivnostima, prevashodno finalnih proizvoda, a cilj je da se kompanije podstaknu u tome, naročito u zemljama sa kojima Srbija ima carinske sporazume.

On je kao veoma važno ocenio donošenje Zakona o ulaganjima, ističući da je bitno da se utiče na to da investitori, strani ili domaći, imaju jednaka prava i mogućnosti da proširuju svoje delatnosti i poslovanje.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/01/IMG 8100
Skup „Podsticanje investicija u Srbiji – preduslovi i zakonski okvir

Na skupu je govorio i ministar finansija Dušan Vujović koji očekuje da će Srbija, uz pravilno radno okruženje i dobru orjentaciju ekonomske politike, pokazati da može da privuče i pogoduje unapređenju investicija.

On je dodao da Srbija može da bude konkurentna u bazičnim industrijama, od kojih najviše u metalskom sektoru.

Predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse u Srbiji Jasmina Bignjević rekla je da je važno da u svakoj zemlji, pa tako i Srbiji, zakonodavni okvir prati evropske trendove i da je u Srbiji dosta toga urađeno u prethodnoj godini.

Ona je navela podatak da je 2014. godine obim spoljno- trgovinske razmene Srbije sa nordijskim zemljama iznosio 700 miliona dolara, što je dva odsto ukupne spoljno- trgovinske razmene sa svetom.

Takođe, izvoz srpskih proizvoda ka tim zemljama bila je 152 miliona dolara.

„Želimo da se ove cifre povećaju u narednom periodu“, rekla je novinarima u Skupštini Srbije Bignjević.