Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
09.05.2016.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас отварајући Десету светску конференцију произвођача и прерађивача малине да Србија припада самом светском врху, елити, по производњи овог воћа.

Министар је објаснио да су наши произвођаћи прошле произвели око 110 хиљада тона малина и у извозу учествовали са 280 милиона долара.

„Излазак на светкса тржишта велика борба и да су управо малинари ти који су први направили пробој. То је успех који сте ви направили и веома смо поносни на вас“, рекао је Сертић.

Он је рекао да ће Влада Србије и убудиће подржавати малинаре кроз развојне програме и политике и да акценат треба ставити на прерађивачке капацитете, како бисмо извозили готове производе.

Министар је рекао да је такође циљ да отворе врата ка новим тржиштима, али и да се произвођаћи и прерађивачи едукују како би били спремни да њихова одговоре на њихове захтеве.

Конференције произвођача и прерађивача малине органиују се сваке друге године у земљама чланицама International Raspberry Organization (IRO). Оводогишња дводневна конференција, која сутра почиње у Шапцу, изазвала је до сада највеће интересовање.

На конференцији учествује 200 домаћих произвођача и прерађивача, али и 75 учесника из 19 земаља света (Чиле, Аустралија, САД, Канада, Мексико, Кина, Пољска, Аустрија, Енглеска, Шкотска, Данска, Бугарска, Украјина, Швајцарска, Шведска, Чешка, Немачка, Италија, Босна и Херцеговина).

Србија, која је члан ИРО од 2004.године, највећи је светски произвођач, прерађивач и извозник малине. Укупан приход од извоза малине у 2015. години био је 260 милиона евра.

Десету светску конференцију произвођача и прерађивача малине организује  Пословно удружење хладњача Србије и International Raspberry Organization (IRO).