Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
08.04.2016.

Министар привреде Жељко Сертић истакао је данас да је сарадња великих и малих предузећа једина формула за подизање привреде, по којој су и најразвијеније земље попут Немачке и САД подигле своје привреде, а тај пут следе и многи други, због чега је важно довођење великих компанија у Србију.

Сертић је на програм-конференцији „Сименс – дан добављача“, рекао да је за мале фирме у Србији значајно што им Сименс отвара могућност за дугорочну сарадњу и нагласио да је то један од начина да мала и средња предузећа нађу свој пут и подстакну пословање.

Министар је подвукао да је Сименс на глобалном нивоу гледано „Премијер лига“, и да улазак у ланац добављача тако велике компаније отавра пут за подстицање пословања српских предузећа.

Сертић је подсетио да је влада дефинисала стубове и стратегију економије, и да је један од тих стубова привлачење страних инвеститора, а Сименс је права мера и пример зашто је важно да страни, велики концерни дођу код нас.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/04/IMG 0911
Конференција „Сименс – Дани добављача“

Према његовим речима, влада је дефинисала пут подршке малим и средњим предузећима и прогласила ову годину Годином предузетништва, са јасним и конкретним програмима, што је важно за сарадњу и интерконекцију великих и малих компанија.

„То је једина формула која успева и она се доказала у Немачкој, САД, свим најразвијенијим државама света, а тај пут следе и Кина, Русија, Јужна Америка, Африка, који покушавају на сличан начин да подигну економју“, нагласио је Сертић.

Он је истакао да похвалне речи шефова Сименса јасно показују вредност нашег народа, али је указао и да је ниво предузетничког духа у Србији мањи него што би требало да буде.

Влада је, према његовим речима, да би постигла постављене циљеве, морала да промени много закона, и сви који се озбиљно разумеју у економију одали су признање за тешке економске потезе.

Сертић је најавио да ће фирмама које буду испуниле услове Сименса пружити подршку, како финансијску, тако и у превазилажењу административних препрека.

„Закони се морају постовати, али често наша админстрација не показује довољано разумевања. Много радимо са локалном самоуправом да бисмо објаснили важност да када предузетник поднесе захтев, покрене неку админситартивну процедуру, она треба да буде приоритетно решавана“, рекао је он.

У Години предузетништва, пренео је, постоје многе подршке малим и средњим предузетницима, наводећи да постоји подршка у куповини опреме, при чему држава даје четвртину потребног новца, и нуди и јефтине кредите.

Такође држава пржа и помоћ у извозним пословима, а све о томе може се наћи на порталу Године предузетништва.

Такође је указао да ће крајем априла бити покренут програм старт апова, те изразио наду да ће фирме које буду добиле подршку државе једног дана моћи да уђу у ланац добављача великих, као што је Сименс.

„Уверен сам да ћемо моћи већи број да укљчимо у ланац добављача. Ми ћемо као влада наставити да радимо упорно у решавању свих препрека пословних људи како бисмо из године у годину постизали што боље резултате“, закључио је Сертић.