Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
28.12.2015.

Министар привреде Жељко Сертић поручио је данас да је интерес владе да уведе ред у јавним предузећима и најавио строгу контролу њиховог пословања од 2016., као и увођење корпоративног управљања по угледу на приватан сектор.

Сертић је поручио да ће бољу контролу и коорпоративно управљање омогућити нови закон о јавним предузећима који ће јавности бити представљен у среду.

Он је оценио да ће бити потребно три до пет годинa да се влада бави структуром јавних предузећа, и навео да већи проблем представљају предузећа у надлежности локалних самоуправа, него она у надлежности Републике.

Министар привреде је подсетио да је влада увела обавезно планирање пословања у јавним предузећима, и додао да држава прати непосредно рад 36 јавних предузећа која су у надлежности Републике.

„Резултат њиховог пословања за првих 11 месеци је да су приходи 1,6 одсто већи него што је планирано. То јесте минимално, али је ипак добро. Истовремено, укупно гледано, трошкови су смањени 13 одсто”, рекао је Сертић на округлом столу НИН Фокуса „Пословање, реструктурирање и инвестиције у јавном сектору“, чији је Танјуг медијски партнер.

Сертић је рекао да је то укупан резултат, где има јако добрих примера, попут „Пошта Србије“, СДПР-а, ЕМС-а, али има и оних који лоше раде.

Нека предузећа, како је казао, траже, примера ради, повећање трошкова репрезентације, путовања, а кад Министарство тражи за то образложење – нема одговора.

„Зато имате Ресавицу којој држава мора да уплати више од четири милијарде динара. Људи тамо не могу за плате да зараде, а у другом кварталу су на пропаганду и маркетинг подигли трошкове висе од 1.000 одсто. У образложењу пише да су морали да поштују уговоре које је неко потписао пре њих. А зашто то онда нисте ставили у план, јер сте морали то раније да знате“, рекао је министар привреде.

Он је нагласио да је интерес владе увођење реда у јавним предузећима и нагласио да ову заоставштину прошлости морамо да решимо. „Планирање пословања смо већ увели, и сад можемо да пратимо шта су планирали, али ће нови закон омогућити ефикаснију контролу и појачану одговорност руководства јавних предузећа за реализацију планова и резултате рада“, рекао је Сертић.

Сертић је рекао да ће директори имати већа овлашћења, имаће циљеве, али ће и њихова одговорност бити већа и од њих ће се тражити резултат .

„Увешћемо промене, а директорима би требала снага да могу да испуне циљеве”, рекао је министар.