Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
06.10.2015.

Немачка компанија за производњу рибе ПТЦ, Влада Србије и Град Смедерево потписали су данас Меморандум о разумевању, чему је присуствовао премијер Србије Александар Вучић, а почетак производње очекује се почетком следеће године.

Меморандум су потписали министар привреде Жељко Сертић, градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић и генерални директор ПТЦ Бруно Корнарт.

Премијер Александар Вучић изјавио је после потписивања да је веома поносан што је у Смедереву, где је раније данас већ присуствовао свечаности поводом почетка рада финског произвођача електродистрибутивних система ПКЦ, која намерава да запосли 1.500 радника до средине следеће године, али и зато што се очекује покретање високе пећи у смедеревској Железари.

„Овим показујемо да смо у стању да подижемо наш БДП и нашу производњу. Нашу привреду смо за дуги низ година извукли из рецесије и у годинама пред нама Србија ће имати позитиван тренд раста ако успемо да задржимо фискални дефицит под контролом, као што смо успели ове године“, рекао је Вучић, поручивши да је уверен како је период богатијег и бољег живота пред грађанима Србије.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/Tan2015 10 6 133459974 2
Министар Сертић и потпредседник Борда директора ПКЦ

Министар привреде Жељко Сертић истакао је да је свако радно место у Србији важно и поручио да ће компанији ПТЦ у Смедереву бити добро, јер је много времена потрошено на разговоре како да се реализује та инвестиција.

Додао је да је немачко министарство привреде почетком године представило анализу која предвиђа да ће значајан број немачких компанија повући своје производне погоне са Далеког истока те да ће највећи део те производње пребацити у југоисточну Европу.

„Ово је прави пример за то. Ово је инвестиција која није дошла због подстицаја, које влада иначе даје, али ћемо о свим елементина разговарати у будућности“, рекао је Сертић.

Генерални директор ПТЦ Бруно Конрарт захвалио је представницима Владе Србије и Града Смедерева на енергији уложеној у овај посао и подсетио да је то прва инвестиција компаније ПТЦ у Србији.

„Дошли смо у Србију не због бродске флоте или обале, већ због пословне технологије. Желимо да изместимо производњу из Кине и Вијетнама у Србију, да научимо много једни од других“, рекао је Корнарт и додао да је та компанија у Србији и због логистике.

„Ако погледате мапу, Србија је више у центру Европе него Брисел“, нашалио се Корнат, а затим изјавио да његова компанија намерава да у наредне две године запосли око 300 радника у Смедереву, уз опаску да би то могао бити само почетак.

„Не долазимо да будемо Немци у Србији, већ да развијемо пројекат, да буде као локални и да више будемо као Срби у Србији. Надам се да ћемо имати добру сарадњу, а успех ће сигурно следити после тога“, рекао је Корнат.

Генерални директор ПТЦ Бруно Конрарт захвалио је представницима Владе Србије и Града Смедерева на енергији уложеној у овај посао и подсетио да је то прва

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/10/3
Министар Сертић и градоначелница Аврамовић

инвестиција компаније ПТЦ у Србији. „Дошли смо у Србију не због бродске флоте или обале, већ због пословне технологије. Желимо да изместимо производњу из Кине и Вијетнама у Србију, да научимо много једни од других“, рекао је Корнарт и додао да је та компанија у Србији и због логистике.

Према речима градоначелнице Смедерева, жеља градских власти је да што више житеља тог града нађе посао, а ПТЦ, додала је, планира изградњу још једне хале у Смедереву.

Смедерево је средином године изградило производну халу од 3.000 квадратних метара, као и 2,5 километра путева с пратећом инфраструктуром, укупне вредности три милиона евра, што је закупио један од водећих прерађивача рибе у Немачкој.

После издавања хале у закуп Смедерево се обавезало да ће да изгради још 500 квадратних метара хладњаче до 31. децембра 2015, а ПТЦ да запосли 100 радника.