Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
29.03.2016.

Компаније из Србије заинтересоване су за сарадњу са белоруским компанијама и проширење пословања на том тржишту, а представници влада двеју земаља учиниће све да у томе помогну, закључено је данас на отварању Пословног савета Привредних комора Србије и Белорусије.

После заседања Пословног савета министар привреде Жељко Сертић разговарао је  са представницима Министарства трговине, као и Министарства индустрије Белорусије о могућностима за унапређење привредне сарадње две земље и проширењу пословних активности компанија.

Сертић на састанку са министром трговине Владимиром Котловичем рекао да би било добро да досадашње пријатељске односе Белорусије и Србије прате и интензивнији економски односи.

„То је некад лакше рећи него урадити, доста тога је урађено у претходном периоду, али је још доста тога пред нама“ рекао је министар привреде Жељко Сертић.

Он је казао да се на неке догађаје, попут кризе у Украјини, не може утицатии и да они имају ефекат како на земље Евроазијске уније, тако и на Србију.

Како је казао, робна размена са Белорусијом пала је у прошлој години за 35 до 40 одсто у односу на 2014. годину.

Он је министра Котловича известио и о томе да су у претходне две године спроведене озбиљне реформе у Србији, као и да је Србија ушла у аранжман са ММФ-ом.

„У сталним смо преговорима са ЕУ што са собом носи и промену законске регулативе. У претходне две године променили смо велики број кључних закона“, истакао је Сертић.

Он је рекао да је без обзира што се у Србији спроводе тешке реформе у прошој години остварен позитиван раст у привреди.

„Обично се у таквим реформама дешава пад, али захваљујући залагању премијера Александра Вучића и ресорних министара успели смо пошле године да остваримо раст од 0, 8 одсто“  рекао је он.

Сертић је оценио да у Белорусији дугогодишње руководство брине о економији, што у Србији , како је казао, није био случај ранијих година.

„Ви сте реформисали машинску индустрију и металске комплексе, а ми смо много тога уништии и сада морамо да примењујем друге економске политике да би одржали економски раст“ рекао је Сертић.

Министар трговине Белорусије Котлович рекао је да је важно да се помогне компанијама да превазиђу проблеме и унапреде сарадњу.

За Белорусију је Србија увек била кључан партнер и надамо се даљој успешној сарадњи, поручио је он.

Котлович је указао да је економска криза имала утицај на многе земље, али да је важан подстицај и да се да све од себе да се проблеми превазиђу.

Котлович је казао да постоји више пројеката и предлога за заједничку прозиводњу разлицитих машина, пољопривредне технике и слично.

Он је навео да ће се размотрити и могућности сарадње у тим областима.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да су се компаније из Србије обратиле ПКС са конкретним предлозиима о томе шта желе да виде и са киме да сарадјују у Белоруисји.

Он је подсетио да је у Минск допутовала делегацији коју чини 140 привредника, представиника компанија, али и пољопривредних произвођача.

Чадеж је указао да ће већ током данашњег дана бити потписан уговор о сарадњи Трајала  са једном белоруском компањом.

„Разговораће се и о заједничкој прозводњи тролејбуса у Србији, како за тржиште Србије и региона, тако и извоз“, навео је он.

То би, како је казао, могао да буде прави  квантни скок када је у питању сарадња српске и белоруске привреде.

„Постоји велики број међудржавних уговора, што пружа могућност да радимо заједно инвестирамо“ рекао је Чадеж.

Заменик председника Белоруске трговинско-индустријске коморе Владимир Јевгењевич Улахович рекао је да две земље имају заједничке интересе да сарађују.

Он је рекао да сарадња може унапредити у различитим гранама, нарочито у области пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Државно- привредну делегацију у Минску предводи министар привреде Жељко Сертић, а у делегацији су поред председника ПКС Марка Чадежа и представници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, саветник министра привреде Александар Томић, саветник премијера за инвестиције Данло Цицмил…