Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.03.2016.

Министар привреде Жељко Сертић најавио је, данас, приликом обиласка компаније „Пламен“ у Инђији, нови програме подршке малим и средњим предузећима.

Посебно ће бити примаљив програм подршке у набавци опреме којим ће Министарство привреде, у сарадњи са банкама, помоћи предузетницима који хоће да развију своје пословање.

Како је истакао, државе које су подстицале и штитиле предузетништво успеле су, и зато Влада жели да „Годином предузетништва“ тај процес убрза.

У малим и средњим предузећима, навео је Сертић, ради између 900.000 и 950.000 људи, од тога је око 700.000 стално запослених, и зато Влада жели не само да подстиче, него и да помогне тај сектор.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/03/Sertic Indjija
Министар у обиласку погона фирме „Пламен“

Он је подсетио да је из буџета за ову годину Влада наменила 16,68 милијарди динара за директну помоћ малим и средњим предузећима, а од тога су 4,4 милијарде бесповратна средства.
Сертић је подсетио да, када је реч о предузетништву и подршци, и Министарство трговине туризма и телекомуникација има своје пројекте, а има их и Министарство омладине и спорта.

„Имамо и наше пројекте за инфраструктуру од 500 милиона динара, за изградњу путева, инфраструктурно опремање, где је план да 50 одсто финансирамо ми, а другу половину општине“, рекао је он и подсетио и на међународни програм COSME за мала и средња предузећа, али и на оне вредне око милијарду динара у оквиру Националне службе за запошљавање.

Сертић је подсетио да предузетништво није само питање отварања фирме и питање рада, већ је то и креативност, право и обавеза, филозофија и начин живота.

Компанија „Пламен“ коју је министар данас обишао, била је корисник Програма за набавку опреме у прошлој години.

Један од директора и власника компаније „Пламен“, Марко Кртолица позвао је предузетнике да конкуришу за програм Министарства привреде, као што је учинила и његова компанија.

„Ми смо видели програм подршке на сајту, јавили се телефоном и врло брзо аплицирали. Захваљујући ажурности Министарства и банке која је одобрила повољан кредит, брзо смо набавили нове машине које су нам сада од изузетног значаја у производњи“, рекао је директор „Пламена“.

„Пламен“ је једна од водећих компанија на Балкану за производњу кабловског спојног прибора, опреме и прибора за неизоловане као и за изоловане мреже, која је у потпуности извозно оријентисана, тако да данас око 70 одсто производа продаје на међународном тржишту.