Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
22.03.2016.

Ministar privrede Željko Sertić najavio je, danas, prilikom obilaska kompanije „Plamen“ u Inđiji, novi programe podrške malim i srednjim preduzećima.

Posebno će biti primaljiv program podrške u nabavci opreme kojim će Ministarstvo privrede, u saradnji sa bankama, pomoći preduzetnicima koji hoće da razviju svoje poslovanje.

Kako je istakao, države koje su podsticale i štitile preduzetništvo uspele su, i zato Vlada želi da „Godinom preduzetništva“ taj proces ubrza.

U malim i srednjim preduzećima, naveo je Sertić, radi između 900.000 i 950.000 ljudi, od toga je oko 700.000 stalno zaposlenih, i zato Vlada želi ne samo da podstiče, nego i da pomogne taj sektor.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/03/Sertic Indjija
Ministar u obilasku pogona firme „Plamen“

On je podsetio da je iz budžeta za ovu godinu Vlada namenila 16,68 milijardi dinara za direktnu pomoć malim i srednjim preduzećima, a od toga su 4,4 milijarde bespovratna sredstva.
Sertić je podsetio da, kada je reč o preduzetništvu i podršci, i Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija ima svoje projekte, a ima ih i Ministarstvo omladine i sporta.

„Imamo i naše projekte za infrastrukturu od 500 miliona dinara, za izgradnju puteva, infrastrukturno opremanje, gde je plan da 50 odsto finansiramo mi, a drugu polovinu opštine“, rekao je on i podsetio i na međunarodni program COSME za mala i srednja preduzeća, ali i na one vredne oko milijardu dinara u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje.

Sertić je podsetio da preduzetništvo nije samo pitanje otvaranja firme i pitanje rada, već je to i kreativnost, pravo i obaveza, filozofija i način života.

Kompanija „Plamen“ koju je ministar danas obišao, bila je korisnik Programa za nabavku opreme u prošloj godini.

Jedan od direktora i vlasnika kompanije „Plamen“, Marko Krtolica pozvao je preduzetnike da konkurišu za program Ministarstva privrede, kao što je učinila i njegova kompanija.

„Mi smo videli program podrške na sajtu, javili se telefonom i vrlo brzo aplicirali. Zahvaljujući ažurnosti Ministarstva i banke koja je odobrila povoljan kredit, brzo smo nabavili nove mašine koje su nam sada od izuzetnog značaja u proizvodnji“, rekao je direktor „Plamena“.

„Plamen“ je jedna od vodećih kompanija na Balkanu za proizvodnju kablovskog spojnog pribora, opreme i pribora za neizolovane kao i za izolovane mreže, koja je u potpunosti izvozno orijentisana, tako da danas oko 70 odsto proizvoda prodaje na međunarodnom tržištu.