Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
19.07.2015.

До 31. окотобра ћемо знати која су од 44 предузећа приватизована, а која одлазе у стечај, или им предстоји нека друга врста затварања фирме, изјавио је јутрос министар привреде Жељко Сертић.

Он је за јутарњи програм РТС-а, казао да „с друге стране имамо 50 медија за која су објављени позиви за приватизацију и који су у истом поступку“.

Од предузећа у реструктурирању, 43 су она која немају више заштиту, један део ради на плану реорганизације, други су поднели захтев за предстечајни поступак, чиме је привремено имовина предузећа заштићена од наплате судских поверилаца.

То не може да траје предуго, али може да да простор, уколико предузеће има могућост да са повериоцима направи договор око исплате дугова, да се дуг исплаћује кроз неки репрограм, казао је министар.

Он је додао да ће један део предузећа неминовно отићи у стечај и да је зато обезбеђен социјални програм.

„Сутра ћемо почети појединачне разговоре са 17 предузећа, да видимо шта су у претходних месец и по дана урадили. Један део може да функционише на тржишним принципима, а пример је компанија ФАМ“, казао је он.

Серић је подсетио да је влада донела одлуку о приватизацији ФАП-а и од понедељка тече рок од 65 дана за завршетак тих преговора, тако да се у кратком року очекује договор и почетак производње у Прибоју.

Ни за једно од ових предузећа неће бити продужења рокова, а очекујемо да ће у септембру бити објављена приватизација ПКБ-а, јер се спрема приватизациона докуметација, казао је Сертић.

Министар је говорећи о пословању јавних предузећа рекао да су у првом кварталу ове године њихови резултати бољи од планираних – приходи су већи за 0,5 одсто, расходи су мањи за пет, платни фонд је мањи за девет, а број запослених је мањи за три одсто од планираних. Он је рекао да ћемо тачне резултате имати на крају године. „Имамо и предузећа која су пребацила очекивања, међу којима су и она која су и раније пословала добро, као што су Пошта Србије, ЕМС, СДПР, Скијалишта Србије…“

С друге стране пословање Електропривреде Србије је било негативно у првом кварталу, што је последица свих дешавања од прошле године и ремонта, тако да ћемо прави солидан резултат видети на шестомесечном нивоу, а укупни на крају године, казао је министар.

Он је рекао да због опраштања дугова, многа јавна предузећа не могу да реализују своје пословне активности, чиме се губи државна супстанца, односно за дужи период не губе само предузећа, већ се губи и државна имовина.

Када се уђе у озбиљне реформе, мора да постоји и озбиљна социјална политика, али постоје предузећа која су невољна и неспремна за пословање и која су покушала да врате модел рада у којем ће у договору с радницима да направе штрајкове, па да потом држава ускочи и помогне, казао је министар, додајући да то више неће моћи.

Он је рекао да је то „нешто што савремено економско тржиште не може да подразумева, јер мора да се зна ко шта ради и шта је чији део посла“.

Недопустив је покушај да се пословање руководства Српске фабрике стакла пребаци на државу, изјавио је данас министар привреде Жељко Сертић.

Министар је казао да је Електропривреда упозорила на време руководство Српске фабрике стакла шта ће се десити у наредном периоду ако се дуг за струју не плати. „Ово је опет апел на руководство да се уозбиљи и да почне озбиљно да разговара са државом, јер држава више неће да попушта“, истиче Сертић.

Напомињући да је на једном транспаренту радника у протесту писало „Не дамо нашу фабрику“, Сертић ја нагласио да то више није њихова фабрика. „Та фабрика има власника, нема више друштвеног капитала и мора да се зна име и презиме, или је приватно или је државно власништво“.