Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
19.07.2015.

Do 31. okotobra ćemo znati koja su od 44 preduzeća privatizovana, a koja odlaze u stečaj, ili im predstoji neka druga vrsta zatvaranja firme, izjavio je jutros ministar privrede Željko Sertić.

On je za jutarnji program RTS-a, kazao da „s druge strane imamo 50 medija za koja su objavljeni pozivi za privatizaciju i koji su u istom postupku“.

Od preduzeća u restrukturiranju, 43 su ona koja nemaju više zaštitu, jedan deo radi na planu reorganizacije, drugi su podneli zahtev za predstečajni postupak, čime je privremeno imovina preduzeća zaštićena od naplate sudskih poverilaca.

To ne može da traje predugo, ali može da da prostor, ukoliko preduzeće ima mogućost da sa poveriocima napravi dogovor oko isplate dugova, da se dug isplaćuje kroz neki reprogram, kazao je ministar.

On je dodao da će jedan deo preduzeća neminovno otići u stečaj i da je zato obezbeđen socijalni program.

„Sutra ćemo početi pojedinačne razgovore sa 17 preduzeća, da vidimo šta su u prethodnih mesec i po dana uradili. Jedan deo može da funkcioniše na tržišnim principima, a primer je kompanija FAM“, kazao je on.

Serić je podsetio da je vlada donela odluku o privatizaciji FAP-a i od ponedeljka teče rok od 65 dana za završetak tih pregovora, tako da se u kratkom roku očekuje dogovor i početak proizvodnje u Priboju.

Ni za jedno od ovih preduzeća neće biti produženja rokova, a očekujemo da će u septembru biti objavljena privatizacija PKB-a, jer se sprema privatizaciona dokumetacija, kazao je Sertić.

Ministar je govoreći o poslovanju javnih preduzeća rekao da su u prvom kvartalu ove godine njihovi rezultati bolji od planiranih – prihodi su veći za 0,5 odsto, rashodi su manji za pet, platni fond je manji za devet, a broj zaposlenih je manji za tri odsto od planiranih. On je rekao da ćemo tačne rezultate imati na kraju godine. „Imamo i preduzeća koja su prebacila očekivanja, među kojima su i ona koja su i ranije poslovala dobro, kao što su Pošta Srbije, EMS, SDPR, Skijališta Srbije…“

S druge strane poslovanje Elektroprivrede Srbije je bilo negativno u prvom kvartalu, što je posledica svih dešavanja od prošle godine i remonta, tako da ćemo pravi solidan rezultat videti na šestomesečnom nivou, a ukupni na kraju godine, kazao je ministar.

On je rekao da zbog opraštanja dugova, mnoga javna preduzeća ne mogu da realizuju svoje poslovne aktivnosti, čime se gubi državna supstanca, odnosno za duži period ne gube samo preduzeća, već se gubi i državna imovina.

Kada se uđe u ozbiljne reforme, mora da postoji i ozbiljna socijalna politika, ali postoje preduzeća koja su nevoljna i nespremna za poslovanje i koja su pokušala da vrate model rada u kojem će u dogovoru s radnicima da naprave štrajkove, pa da potom država uskoči i pomogne, kazao je ministar, dodajući da to više neće moći.

On je rekao da je to „nešto što savremeno ekonomsko tržište ne može da podrazumeva, jer mora da se zna ko šta radi i šta je čiji deo posla“.

Nedopustiv je pokušaj da se poslovanje rukovodstva Srpske fabrike stakla prebaci na državu, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić.

Ministar je kazao da je Elektroprivreda upozorila na vreme rukovodstvo Srpske fabrike stakla šta će se desiti u narednom periodu ako se dug za struju ne plati. „Ovo je opet apel na rukovodstvo da se uozbilji i da počne ozbiljno da razgovara sa državom, jer država više neće da popušta“, ističe Sertić.

Napominjući da je na jednom transparentu radnika u protestu pisalo „Ne damo našu fabriku“, Sertić ja naglasio da to više nije njihova fabrika. „Ta fabrika ima vlasnika, nema više društvenog kapitala i mora da se zna ime i prezime, ili je privatno ili je državno vlasništvo“.