Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
25.06.2015.

Владa Србије донела je одлуку да се свим радницима предузећа из портфеља Агенције ѕа приватизацију, која ове године оду у стечај, повеже радни стаж, што је био један од најчешћих захтева радника у тим предузећима, рекао је министар привреде Жељко Сертић рекао гостујући на РТС-у.

Ова одлука се односи и на раднике у 526 субјекта приватизације који испуњавају услове за пензију, најавио је Сертић и додао да је оформљена радна група која ће решавати проблеме у вези са тим у наведеним предузећима.

Министар Сертић је истакао да одлука Светске банке да у наредних пет година Србији одобри кредите у укупном износу од 2,2 милијарде долара представља подршку Влади Србије и њеној посвећености у спровођењу структурних реформи. „То је позитиван сигнал уочи одлуке ММФ-а о првој ревизији трогодишњег араннзмана са нашом земљом“, оценио је министар Сертић.

Сертић је истакао да не постоји ниједан разлог да ММФ не одобри прву ревизују аранжмана са Србијом, јер не постоји ставка из преузетих обавеза са Фондом која није реализована, или да бар није направљен озбиљан помак, рекао је Сертић и додао да је одлука о кредиту Србији увод за данашње одлучивање ММФ-а у Вашингтону.

Министар је најавио да ће у наредних неколико дана бити објављени јавни позиви за приватизацију тридесетак домаћих медија, међу којима су Студио Б и агенција Танјуг.

„У четвртак ће бити објављен оглас за Студио Б, а у петак за Танјуг и још тридесет и нешто локалних медија, који су се јавили или били заинтересовани за то“, рекао је Сертић за РТС.

Говорећи о приватизацији преосталих 526 друштвених предузећа, Сертић је навео да је за 338 фирми дефинисана судбина, међу којима ће 17 бити изузета од стечаја и наплате дугова од поверилаца у наредних годину дана, а за 44 су већ објављени јавни позиви за приватизацију који треба да буду завршени до 31. октобра.

Од преосталих нека су сама отишла у блокаду, део је поднео захтев за предстечајни поступак како би припремили раднике за стечај, односно да их припреме за преузимање социјалног програма, рекао је Сертић.

Министар је истако да је Влада Србије у буџету издвојила око 16 милијарди динара за ову годину и још једном позвао раднике да искористе право на отпремнине.