Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
08.04.2015.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је да Влада Србије пружа пуну подршку независним телима, и због тога је добро што су проширена овлашћења Комисије за заштиту конкуренције.
„У таквим околностима стварају се предуслови за економски јаку и конкурентну привреду Србије“, рекао је министар.
Он је нагласио да економска криза не сме и не може бити изговор за непоштовање Закона и критику рада Комисије, искључиво због одлука о мерама.
Подсетио је и на чињеницу да је Комисија у првим годинама после оснивања једва радила, док данас покрене више од 100 случајева годишње, од којих се најмање две трећине релативно брзо окончају.
„То су кораци који буде оптимизам да би кроз деценију или нешто више, ако се постојећи тренд настави, стање у овој области у Србији могло бити сасвим добро уређено“, истакао је Сертић.
Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкле Девенпорт похвалио је досадашњи учинак надлежних у Србији јер је, како је рекао, остварен велики помак у заштити конкуренције у Србији.
Упозорио је ипак да би требало да се подигне свест целе јавности о важности овог питања и рекао да под тим мисли на пословну заједницу, али исто тако и Владу и државну администрацију.
Председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић је оценио да имамо доста добар закон који је европски, али у сваком случају велики значај конкуренцији и тржишту дају иностране компаније. Оне раде озбиљно на томе, едукују своје људе, свој менаџмент, за разлику од српских компанија које још увек недовољно раде на конкуренцији.
Циљ Комисије, како је навео, није само кажњавање, јер то води ка уништавању предузећа, већ је намера да компаније схвате улогу и значај конкуренције.