Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
08.04.2015.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da Vlada Srbije pruža punu podršku nezavisnim telima, i zbog toga je dobro što su proširena ovlašćenja Komisije za zaštitu konkurencije.
„U takvim okolnostima stvaraju se preduslovi za ekonomski jaku i konkurentnu privredu Srbije“, rekao je ministar.
On je naglasio da ekonomska kriza ne sme i ne može biti izgovor za nepoštovanje Zakona i kritiku rada Komisije, isključivo zbog odluka o merama.
Podsetio je i na činjenicu da je Komisija u prvim godinama posle osnivanja jedva radila, dok danas pokrene više od 100 slučajeva godišnje, od kojih se najmanje dve trećine relativno brzo okončaju.
„To su koraci koji bude optimizam da bi kroz deceniju ili nešto više, ako se postojeći trend nastavi, stanje u ovoj oblasti u Srbiji moglo biti sasvim dobro uređeno“, istakao je Sertić.
Šef Delegacije EU u Srbiji Majkle Devenport pohvalio je dosadašnji učinak nadležnih u Srbiji jer je, kako je rekao, ostvaren veliki pomak u zaštiti konkurencije u Srbiji.
Upozorio je ipak da bi trebalo da se podigne svest cele javnosti o važnosti ovog pitanja i rekao da pod tim misli na poslovnu zajednicu, ali isto tako i Vladu i državnu administraciju.
Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Miloje Obradović je ocenio da imamo dosta dobar zakon koji je evropski, ali u svakom slučaju veliki značaj konkurenciji i tržištu daju inostrane kompanije. One rade ozbiljno na tome, edukuju svoje ljude, svoj menadžment, za razliku od srpskih kompanija koje još uvek nedovoljno rade na konkurenciji.
Cilj Komisije, kako je naveo, nije samo kažnjavanje, jer to vodi ka uništavanju preduzeća, već je namera da kompanije shvate ulogu i značaj konkurencije.