Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
04.04.2016.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да ће за две до три недеље стартовати програми подршке за почетнике у оквиру Године предузетништва, и додао да је поред 33 програма које је припремила држава већ пристигло и више од 300 иницијатива као подршка идеји, али је стигло и око 100 предузетничних идеја.

Када је реч о старт ап програмима, у наредне две до три недеље планирано је да стартује програм који ће се реализовати преко Фонда за развој, а који подразумева 30 одсто бесповратних средстава.

Други програм који ће стартовати у то време биће реализован преко Развојне агенције Србије, подразумева 50 одсто бесповратних средстава, а намењен је пре свега младима, женском и социјалном предузетништву.

Сертић је, говорећи на скупу у Привредној комори Србији поводом оснивања Удружења предузетника „Покрени се за посао“, подсетио да је држава одвојила у циљу је конкретне помоћи предузетницима 16 милијарди динара, што су, како је примерио огромна средства.

Од тога је, додаје министар, четвртина бесповратна, односно 4,4 милијарде су бесповратна помоћ, а велики део тог новца намењен је почетницима, женама, социјалном предзетништву.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2016/04/IMG 0382
Министар Сертић на скупу

Сертић је позвао предузетнике да пошаљу предлоге модела финансирања који би држава могла да примени, а који већ не постоји у 33 програма који су понуђени.

„Хоћемо да подрзимо оно што привредници траже како би се ствари покренуле са мртве тачке“, поручио је министар.

Сертић је истакао да је у томе веома важан законодавни оквир и навео да се ресорно министарство тиме озбиљно позабавило.

„Само 18 закона из нашег ресора је усвојено у претходном периоду. Много тога је урађено“, рекао је он додајући да је важна и промоција предузетништва кроз овакве догађаје али и кроз интерактивни рад са привредницима.

„И привредници би требало да покажу шта раде, да успешне компаније покажу шта су урадиле, да дају донације, шсколују младе људе… Људи који плаћају порезе и доприносе, који су одговорни према себи, али и према друштву и својим запосленима, треба да буду приказани“, рекао је Сертић.

Он је рекао да је једна од кључних тачака Године предузетништва да се прича о добрим примерима, а затим и да се пружи конкретна подршка људима да се охрабре да уђу у посао, да запосле себе, своју породицу, пријатеље…

„Нико није школован да буде предузетник. То је живот и лични избор, али то је и највећа вредност. Свака иницијатива је највећа снага. Сви живомо да бисмо себе и наше најближе учинили срећним и задовољним, а ништа не пружа такво задовољство као кад сте ни из чега покренули нешто што ће касније имату вредност, да знамо да смо направили нешто што нас чини вреднима и за шта је вредело живети“, закључио је Сертић.