Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.09.2015.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас након посете предузећима “Прва петолетка”, “ФАМ” и “Трајал” да очекује да ће до Нове године бити завршена приватизација седам од 17 стратешких компанија које су заштићене од поверилаца, као и да је то предвиђено и договором са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Говорећи о фабрици ФАМ, министар је истакао да је она доведена на ивицу пропасти током претходне приватизације. Њен дуг износи 45 милиона евра, од чега су 40 милиона евра стари дугови, а 17 милиона евра камате.

Истакавши да „ФАМ“ дугује један део држави, а други део комерцијалним повериоцима, министар је најавио да ће у наредних месец дана паралелно са припремом плана реорганизације за то предузеће бити обављени разговори са великим повериоцима „ФАМ“-а.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/Fam 2
Министар Сертић у „ФАМ“-у

Сертић је рекао да су на данашњем састанку са руководством „ФАМ“-а договорени јасни рокови за припрему унапред припремљеног плана реорганизације и оцењнио да та фабрика тренутно успешно плаћа све актуелне обавезе, има сјајну технологију и може да има одрживо пословање.

Говорећи о „Трајал коорпорацији“ Сертић је навео да је дуг те компаније око 130 милиона евра подсетивши да је након раскида приватизације са страним партнером тадашње руководство компаније успело доста да уштеди и смањи расходе, као и да поврати поверење купаца.

Он је најавио да ће две од укупно четири фабрике из састава „Трајал коорпорације“ бити приватизоване. Преостале две из наменске индустрије су важне за одбрамбени систем земље и оне ће бити посебно посматране.

Раније јутрос министар Сертић је обишао “Прву петолетку” из Трстеника и након тога изјавио да у другом кругу приватизације за три фабрике издвојене из састава “Прве петолетке” има заинтересованих инвеститора. Он је најавио да ће до краја октобра за свако од 13 предузећа које су у саставу ове компаније бити донет тачан план за решавање статуса. Директори “Прве петолетке” добили задатак да сачувају свако радно место у тој фабрици које је оправдано и за којим постоји потреба, рекао је министар.

Сертић је објаснио да у првом кругу није било заинтересованих за приватизацију тих предузећа и да се зато ушло у други круг, подсетивши да је од њих шест, која су издвојена из састава „Прве петолетке“, за три расписан јавни позив за приватизацију.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/Prva Petoletka
Министар Сертић у „Првој петолетки“

За она предузећа која имају тржиште и обртна средства припрема се план реорганизације, а држава ће се обавезати да кроз смањење својих потраживања помогне у том процесу, казао је министар и додао да ће се за преостала ићи на модел радног стечаја тако да радници узму отпремнине, а да након тога евентуално стратешки партнер закупи опрему и запосли део радника.

Министар привреде је подсетио да ове три компаније спадају у групу 17 стратешких предузећа за које је до краја маја следеће године продужен рок за заштиту од поверилаца.

Он је поручио да се не сме чекати до краја маја следеће године, када истиче рок за њихову заштиту од поверилаца, да се реши судбина тих предузећа, јер ће она после тог рока бити изложена тржишним условима.