Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
07.12.2015.

Министар привреде Жељко Сертић најавио је данас да ће закон о јавним предузећима влада усвојити до краја године, а у 2016. ће, како је истакао, моћи да се мере прави резултати пословања тих фирми.

„Праве резултате ћемо заиста моћи да вреднујемо наредне године“, рекао је Сертић гостујући на ТВ Пинк.

Министар је истакао да ће законом о јавним предузећима на озбиљан начин бити дефинисано управљање тим предузећима, као и учешће у управним одборима.

Чланови УО, како је навео, морају да буду едуковани и да знају на који начин да контролишу рад менаџмента.

„До сада је њихова улога у великој мери била протоколарна, што је довело до тога да у претходним годинама ту нико није водио рачуна“, рекао је министар.

Досадашњи рад јавних предузећа је, према његовим речима, тешко мерити, јер није постојао добро постављен аналитички систем да би се причало о разликама.

„Тек крајем прошле године влада је донела документ од 19 тачака које морају да испуне предузећа како бисмо пратили њихове резултате“, рекао је он.

Резултати за прва два квартала ове године, мерени том методом, бољи су у односу на план, а план је био знатно бољи него пословање у претходној години, рекао је Сертић и објаснио да је то због драстичног смањења трошкова расхода који нису у функцији развоја.

„Ми смо у 2013. имали 55 милијарди минуса у јавним предузећима, а овим планом је предвиђено 35 милијарди смањења. У односу на тај план имамо око пет одсто мање расходе и 0,52 веће приходе него што је планирано. Имамо за девет одсто мање издвајања за плате и око три одсто укупно умањено запослених“, рекао је министар.

Министар је говорећи о Железари Смедерево рекао да би тендер могао да буде објављен у фебруару 2016. године, а да је тренутно понуда кинеског „Хибиса“ најозбиљнија.

Он је објасино да ће се током децембра „екипе већ раде, да треба да стигне комплетан инвестициони програм и до краја припремљен бизнис план“.

У јануару би, додао је, требало да се заврше све друге преговарачке ствари, број запослених, разговор са синдикатима и менаџментом.

„Мислим да негде у фебруару можемо да објавимо тендер. Тендер мора да буде јаван, свако може да се јави, али ми тренутно немамо озбиљнију понуду него што је кинеска компанија Хибис“, рекао је Сертић за ТВ Пинк и подсетио да је приликом посете делегације Србије Кини потписан меморандум, којим су предвиђени ти рокови.

Министар је рекао да је оптимиста када је реч о том стратешком партнерству, објаснвши да је то разлог за оптимизам, ако такву визију догађаја потврде и кинески председник Си Ðинпинг и премијер Ли Кећијанг.

„Имамо разлога да будемо оптимисти с обзиром на преговоре, податке и све што смо чули у Кини. Немојте заборавити да је Кина земља под снажним политичким вођством, па ако вам такву визију догађаја потврде и премијер и председник Кине онда можете бити оптимисти и веровати на реч тим људима“, рекао је Сертић.

Агенција за приватизацију престаће да постоји до краја године, јер тада истиче рок за приватизацију објаснио је министар Сертић и додао да то не значи да ће приватизација убудуће бити немогућа, али ће за такве случајеве бити задужено ресорно министарство.

„Агенција престаје да постоји до краја године, а нама остаје 17 стратешких предузећа за ресавање. Седам смо се обавезали да ћемо да решимо до краја године, и то ћемо брзо да објавимо“, рекао је Сертић.

Према његовим речима, остаје један део предузећа у којима држава има власништво.

„То не значи да процес приватизације неће трајати и у наредним годинама, али ћемо то контролисати на потпуно другачији начин. За то ће искључиво бити задужено Министарство привреде“, рекао је он.

Говорећи о предузећима која нису нашла стратешког партнера, Сертић је приметио да су људи годинама живели у заблуди да држава има чаробни штапић и да ће неко да дође и реши њихове проблеме.

„Ми смо се са тим суочили ове године, разговарали са синдикатима, велики број је узео социјалне програме. Важно је за те људе, да отварањем нових радних места, могу да аплицирају за њих. Пружићемо подршку свима који имају било какву жељу да отворе своју фирму“, рекао је Сертић.

Сертић је подсетио да је, законом који је пре три недеље постао пуноважан, затворена СИЕПА, као и да је формирана Развојна агенција Србије која би требало да почне да ради око Нове Године.

„Преполовили смо број запослених, биће доведени млади људи који могу да раде на компликованим пословима привлачења инвестиција и развоја малог сектора“, рекао је он.

Министар је, говорећи о Закону о Привредној комори Србије, рекао да је направљен модел попут евроконтитненталног.

„Реч је о полуцентализованом моделу у коме ће ефекти на саму привреду бити вишеструко корисни. Учиницићемо праву децентрализацију управљања“, истакао је Сертић.

Што се тиче буџета који је намењен Министарству привреде, Сертић је казао да је он нешто повећан.

„Оно што је главна промена код нас је да смо из огромних средстава која су претходних година давана за класичне субвенције државним губиташима са којима се ради озбиљно реструктурирање, тај буџет је сведен на минимум, али смо оставили простор за подршку малим и средњим предузећима, пре свега онима који тешко долазе до кредита, предвидели смо готово три пута већу финансијску подршку малим предузетницима“, рекао је Сертић.

Он је казао да је објављен конкурс који се спроводи у сарадњи са пет банака где се дају бесповратна средства за опрему у износу од 25 одсто, пет посто је учешће предузетника и 70 одсто је кредит банке.