Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
20.10.2015.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас да ће Предлог закона о улагањима, након усвајања, бити основни пропис којим ће Влада Србије настојати да побољша пословно окружење и који ће изједначити статус страних и домаћих инвеститора.

„Закон се директно тиче подстицања улагања у нашу земљу, и то не само страних која јесу важна, већ и домаћих“, рекао је Сертић представљајући посланицима три закона из надлежности Министарства привреде.

Он је навео да су до сада, „у пракси и на папиру“, страни улагачи имали предност у односу на домаће, али да овај закон то мења.

Овај закон, како је објаснио, утире нову будућност Србије, јер је услов за реиндустријализацију земље отворена тржишна привреда, у којој ће људи и компаније бити заинтересовани да отварају фабрике, доносе нове методе управљања, технологије и знања.

„Ово је основни закон који се тиче улагача, а нешто ћемо регулисати и кроз друге законе“, рекао је министар.

Новина је, како каже, и то што је законом дефинисано да и улагачи који добијају подстицаје, имају и дефинисане обавезе.

„Ниједним актом до сада нису биле дефинисане обавезе улагача. Оно што је велика промена сада, јесте јасан институционални оквир, ко се бави улагачима и ко је за њих одговоран“, рекао је Сертић.

Он је додао да су мала и средња предузећа у Србији важан сектор који би требало оживети, али да тог сектора нема без индустрије.

Говорећи о новинама у закону, Сертић је навео и да су по новом закону улагања подељена на она од националног значаја и она која су од посебног значаја за локалну самоуправу јер, како је објаснио, није исто кад хоћете да направите киоск или халу од 100 квадрата.

„Свака локална самоуправа има могућности за подстицаје, то је њихов посао“, рекао је он и додао да је проблем и што 90 одсто председника општина није ушло ни у једну компанију да питају шта им треба, осим пред локалне изборе.

Сертић је рекао да је донета уредба којом су општине класификоване по степену развијености и да се у складу са овом поделом инвеститори подстичу на улагања.

„Црна Трава и Београд нису исто, јер 30 или 40 запослених у Црној Трави су огроман број, а у Београду је то врло мало. Зато је важно да се има у виду износ улагања, али и врста, јер није исто да ли је реч о машинској, текстилној индустрији или некој другој грани“, рекао је он, истакавши да је највећи интерес државе да подржи и стварање додате вредности.

Ништа мање није важан и кредибилитет и углед улагача, и зато је уведена, како је казао, контрола матичних компанија.

„У једном моменту смо приметили да нам долазе компаније које имају проблем у матичним земљама, па покушавају да извлаче средства да спасавају матице. То неће бити могуће“, поручио је министар.

Говорећи о томе шта ће се десити ако повереник тражи информације, Сертић каже да је Министарство чуло велики број критика, и одлучило да прихвати измене члана 24 који се односи на информације од јавног значаја.

Он је навео и да ће бити формиран Савет за економски развој, те да ће бити угашена СИЕПА и Национална агенција за регионални развој, а формирана Развојна агенција Србије.

„Развојна агенција неће доносити одлуку о подстицајима као што је то радила СИЕПА, већ ће то разматрати Савет за економски развој, где ће седети министри и одговорни људи који ће разматрати све то и дати касније предлог о подстицајима влади на одлучивање“, објаснио је Сертић.

Он је рекао да овим законом свакако неће бити решени сви проблеми и да то подразумева шири контекст.

„Ми смо се у нашем делокругу рада трудили да урадимо све што је могуће. До краја године ћемо се обратити још девет или 10 пута, јер толико закона планирамо да вам понудимо на усвајање. Толико нам треба да би направили бољи пословни амбијент“, рекао је Сертић.

Министар је посланицима образложио и предлоге закона о споразумном финансијском реструктурирању и измене закона о Агенцији за лиценцирање стечајних управника.