Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
15.07.2016.

Министар привреде Жељко Сертић изјавио је данас гостујућиу Јутарњем дневнику РТС-а да железара из Смедерева неће бити „Тројански коњ“ за челик у Европу из Кине и да Србија има чврста уверења од кинеских партнера да ће само челик који се произведе у Србији бити намењен домаћим и европском тржишту.

Министар је истакао да је формиран експертски тим састављен од домаћих и страних стручњака како би на најадекватнији начин било представљено шта је Железара радила, рекао је Сертић.

Истакао је да је позадина ове приче страх од кинеског челика и од рада челичане, односно „Хестил Србија“ у будућем периоду.

„‘Железара из Смедерева неће бити тројански коњ за челик у Европи. Не само да имамо уверавања да ће челик бити намењен домаћем и европском тржишту, него ћемо и најновијим технологијама омогућити да Железара буде конкурентна на европском тржишту, по истим принципима и правилима као и остале челичане у Европи“, рекао је Сертић и додаје да неће бити питања да ли ће Србија моћи да извози челик.

Министар истиче да је питање мало исполитизовано јер, објашњава, „ова процедура није покренута само против Србије – ту је и Украјина, Бразил и друге земље“.

Наглашава да је Железара за Србију изузетно значајна.

„Желимо да уђемо у Европску унију као развијена земља, или бар у довољној мери развијена. Европској унији није интерес да Србија економски падне, па да имају проблеме као са неким земљама” каже Сертић и додаје да је процес покренут на иницијативу Еурофера. “Правила су веома строга и у сваком детаљу ћемо сарађивати и имати отворене разговоре са предсавницима Европске комисије“, каже Сертић.

Говорећи о „Години предузетништва“, министар је рекао да је интересовање велико, да је од 33 програма 21 отворен, а да је девет већ завршено.

Преко 10.000 физичких, правних лица, предузетника се пријавило за програме, рекао је министар и навео да једну четвртину чине бесповратна средства, а остало кредитни и други аранжмани.

Највеће интересовање влада за подршку Министарства привреде у набавци опреме. „За месец дана, колико је конкурс отворен, половину од 542 милиона пласирано је у привреду“, рекао је Сертић.

Коментаришући привредни раст од 3,5 одсто, министар је рекао да се нада највећем проценту ове године. Истакао је да је до сада урађено много и да је, између осталог, смањен губитак у јавним предузећима.

Почињемо позитивно да послујемо, а на то указују резултати који о отварању радних места у приватном сектору, рекао је Сертић.