Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
15.07.2016.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas gostujućiu Jutarnjem dnevniku RTS-a da železara iz Smedereva neće biti „Trojanski konj“ za čelik u Evropu iz Kine i da Srbija ima čvrsta uverenja od kineskih partnera da će samo čelik koji se proizvede u Srbiji biti namenjen domaćim i evropskom tržištu.

Ministar je istakao da je formiran ekspertski tim sastavljen od domaćih i stranih stručnjaka kako bi na najadekvatniji način bilo predstavljeno šta je Železara radila, rekao je Sertić.

Istakao je da je pozadina ove priče strah od kineskog čelika i od rada čeličane, odnosno „Hestil Srbija“ u budućem periodu.

„‘Železara iz Smedereva neće biti trojanski konj za čelik u Evropi. Ne samo da imamo uveravanja da će čelik biti namenjen domaćem i evropskom tržištu, nego ćemo i najnovijim tehnologijama omogućiti da Železara bude konkurentna na evropskom tržištu, po istim principima i pravilima kao i ostale čeličane u Evropi“, rekao je Sertić i dodaje da neće biti pitanja da li će Srbija moći da izvozi čelik.

Ministar ističe da je pitanje malo ispolitizovano jer, objašnjava, „ova procedura nije pokrenuta samo protiv Srbije – tu je i Ukrajina, Brazil i druge zemlje“.

Naglašava da je Železara za Srbiju izuzetno značajna.

„Želimo da uđemo u Evropsku uniju kao razvijena zemlja, ili bar u dovoljnoj meri razvijena. Evropskoj uniji nije interes da Srbija ekonomski padne, pa da imaju probleme kao sa nekim zemljama” kaže Sertić i dodaje da je proces pokrenut na inicijativu Eurofera. “Pravila su veoma stroga i u svakom detalju ćemo sarađivati i imati otvorene razgovore sa predsavnicima Evropske komisije“, kaže Sertić.

Govoreći o „Godini preduzetništva“, ministar je rekao da je interesovanje veliko, da je od 33 programa 21 otvoren, a da je devet već završeno.

Preko 10.000 fizičkih, pravnih lica, preduzetnika se prijavilo za programe, rekao je ministar i naveo da jednu četvrtinu čine bespovratna sredstva, a ostalo kreditni i drugi aranžmani.

Najveće interesovanje vlada za podršku Ministarstva privrede u nabavci opreme. „Za mesec dana, koliko je konkurs otvoren, polovinu od 542 miliona plasirano je u privredu“, rekao je Sertić.

Komentarišući privredni rast od 3,5 odsto, ministar je rekao da se nada najvećem procentu ove godine. Istakao je da je do sada urađeno mnogo i da je, između ostalog, smanjen gubitak u javnim preduzećima.

Počinjemo pozitivno da poslujemo, a na to ukazuju rezultati koji o otvaranju radnih mesta u privatnom sektoru, rekao je Sertić.