Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
22.06.2015.

У „Железари Смедерево“ овог момента ствари иду за нијансу боље од уговореног са управљачким тимом и она је сада на граници нулте профитабилности, рекао је министар привреде Жељко Сертић у интервјуу за дневни лист „Курир“.

Истичући да Србија има договор и мониторинг ММФ, Светске банке и ЕУ, која не дозвољава помоћ државе сектору челика, Сертић је навео да у „Железари“ ствари иду чак за нијансу боље од уговореног и сада смо на граници нулте профитабилности.

„Уштеђено је на енергентима, на пример на кокс се месечно троши око 2,5 милиона долара мање, ефикасност производње је виша, руда је јефтинија…Имамо врхунски менаџмент. Такав квалитете тражићемо и за „Телеком“, када уђемо у његову приватизацију“, рекао је Сертић.

Према његовим рецима, „Телеком“ сада добро ради, не морамо да га продајемо, али да би се тако наставило неопходни су новац за огромна улагања и стручњаци с великим пословном мрежом иза себе.

На питање шта је предложио приватизациони саветник за „Телеком“, министар привреде је рекао да су разговори у завршној фази, али још нема коначног модела продаје.
„Одредићемо га кад добијемо писма о заинтересованости, јер ће Влада ових дана расписати јавни позив“, рекао је он.

„Процедура за одређивање модела иста је као и код приватизације осталих фирми – на једној страни имате финансијске показатеље, билансе, приходе, расходе, а на другој шта желе и нуде купци. На крају се, у складу са законским решењима, одређује модел приватизације“, казао је Сертић.

Када је реч о хемијском комплексу, министар је навео да „Петрохемија“, „МСК“ и „Азотара“ имају око 3.000 радника и веома су важни за привреду, БДП, извоз…
„Имају тржишни потенцијал, али морају да се створе предуслови. За „МСК“ и „Азотару“ то је цена гаса о којој се преговара са „Гаспромом“, граница минималног профита је, у зависности од фирме, од 220 до 280 долара“, рекао је Сертић.

„“Петрохемија“ је у првом кварталу први пут била позитивна, али има велики дуг од око 500 милиона евра. Формирана је радна група за приватизацију ове три фирме и врло брзо ћемо изнети решења“, казао је министар привреде.

На питање чиме ће ММФ бити задовољан кад је реч о хемијском компексу, Сертић је рекао да ММФ жели да види нашу посвећеност решавању тих проблема и у оквиру тога дугорочне планове.

„Ако „Петрохемија“ нема губитке и тражимо купца, то је сада довољно. Њих не интересује како ћемо да обавимо приватизацију, већ да фирме плаћају обавезе јавним предузећима, јер без тога ни ове фирме не могу да се опораве. На пример, нема решења за „Србијагас“, ако му ове фирме дугују и не плаћају гас“, навео је Сертић.

Прочитајте цео интервју