Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
22.06.2015.

U „Železari Smederevo“ ovog momenta stvari idu za nijansu bolje od ugovorenog sa upravljačkim timom i ona je sada na granici nulte profitabilnosti, rekao je ministar privrede Željko Sertić u intervjuu za dnevni list „Kurir“.

Ističući da Srbija ima dogovor i monitoring MMF, Svetske banke i EU, koja ne dozvoljava pomoć države sektoru čelika, Sertić je naveo da u „Železari“ stvari idu čak za nijansu bolje od ugovorenog i sada smo na granici nulte profitabilnosti.

„Ušteđeno je na energentima, na primer na koks se mesečno troši oko 2,5 miliona dolara manje, efikasnost proizvodnje je viša, ruda je jeftinija…Imamo vrhunski menadžment. Takav kvalitete tražićemo i za „Telekom“, kada uđemo u njegovu privatizaciju“, rekao je Sertić.

Prema njegovim recima, „Telekom“ sada dobro radi, ne moramo da ga prodajemo, ali da bi se tako nastavilo neophodni su novac za ogromna ulaganja i stručnjaci s velikim poslovnom mrežom iza sebe.

Na pitanje šta je predložio privatizacioni savetnik za „Telekom“, ministar privrede je rekao da su razgovori u završnoj fazi, ali još nema konačnog modela prodaje.
„Odredićemo ga kad dobijemo pisma o zainteresovanosti, jer će Vlada ovih dana raspisati javni poziv“, rekao je on.

„Procedura za određivanje modela ista je kao i kod privatizacije ostalih firmi – na jednoj strani imate finansijske pokazatelje, bilanse, prihode, rashode, a na drugoj šta žele i nude kupci. Na kraju se, u skladu sa zakonskim rešenjima, određuje model privatizacije“, kazao je Sertić.

Kada je reč o hemijskom kompleksu, ministar je naveo da „Petrohemija“, „MSK“ i „Azotara“ imaju oko 3.000 radnika i veoma su važni za privredu, BDP, izvoz…
„Imaju tržišni potencijal, ali moraju da se stvore preduslovi. Za „MSK“ i „Azotaru“ to je cena gasa o kojoj se pregovara sa „Gaspromom“, granica minimalnog profita je, u zavisnosti od firme, od 220 do 280 dolara“, rekao je Sertić.

„“Petrohemija“ je u prvom kvartalu prvi put bila pozitivna, ali ima veliki dug od oko 500 miliona evra. Formirana je radna grupa za privatizaciju ove tri firme i vrlo brzo ćemo izneti rešenja“, kazao je ministar privrede.

Na pitanje čime će MMF biti zadovoljan kad je reč o hemijskom kompeksu, Sertić je rekao da MMF želi da vidi našu posvećenost rešavanju tih problema i u okviru toga dugoročne planove.

„Ako „Petrohemija“ nema gubitke i tražimo kupca, to je sada dovoljno. Njih ne interesuje kako ćemo da obavimo privatizaciju, već da firme plaćaju obaveze javnim preduzećima, jer bez toga ni ove firme ne mogu da se oporave. Na primer, nema rešenja za „Srbijagas“, ako mu ove firme duguju i ne plaćaju gas“, naveo je Sertić.

Pročitajte ceo intervju