Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
04.09.2015.

Министар привреде Жељко Сертић најавио је данас да ће ускоро бити донет Закон о улагањима и да Србија жели да буде најбоља земља у региону за инвеститоре, док је министарка Баварске Беате Мерк истакла да је Србија већ доста напредовала и да је сигурна земља за инвестиције.

Сертић је у немачкој фабрици за производњу електричних инсталација за аутомобиле „Дрекслмајер“ најавио да та компанија жели да прошири производњу у Србији и да ће је наша држава помоћи.

„Како можемо да чујемо од менаџмента, они имају планове за проширење у наредним годинама и држава ће стајати иза њих“ рекао је Сертић.

Он је најавио да ће већ на једној од следећих седница републичког парламента бити на дневном реду и Закон о улагањима, којим ћемо значајно побољшати положај инвеститора и гарантовати им сва она права која имају у најбољим земљама ЕУ.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/Zrenjanin
Министри Сертић и Мерк у Зрењанину

„Ми смо додали у закон и светске моделе и најбољу праксу и тренутно је при крају његова израда и усаглашавање између наших министарства, Светске банке и ММФ-а“, истакао је Сертић, који је са министарком за Европу и регионалне односе Немачке савезне покрајине Беате Мерк и председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом посетио зрењанинску фабрику.

Сертић је додао је да влада жели да има потпуну сагласнот тих међународоних финансијских институција око свих тачака тог закона и нагласио да ће њихов кредибилитет омогућити значајније инвестиције у Србији.

„Желимо да будемо најбоља земља у овом региону за инвеститоре и то кроз овај закон желимо да покажемо свима,“ поручио је Сертић и додао да ћемо тако потврдити своје опредељење за ЕУ и да смо добри домаћини свим компанијама које желе да прошире производњу у Србији, што ће влада подржати и другим мерама.

Како је рекао, влада жели да што више укључи мале привреднике у сарадњу са великим компанијама, као и да што већи број снабдевача буду домаће фирме.

Сертић је истакао да то не можемо да постигнемо наређењима, већ само конкурентношћу, иновацијама и образовањем.

Он је истакао да ће држава учинити све да се и у тој фабрици уведе дуални систем образовања, као и да су немачке компаније већ започеле сарадњу са школама у Србији.

„Ти резултати су заиста вредни поштовања“, додао је Сертић.

Он је напоменуо да је Дрекслмајер један од највећих инвеститора у Србији и да је то једна од 30 великих немачких компанија у нашој земљи која има значајну производњу.

У Србији, навео је, послује око 400 компанија са немачким капиталом, а у фокусу су оне које запошљавају доста радника, између 23.000 и 25.000 радника.

Сертић је додао да „Дрекслмајер“ у Србији има више од 3.400 радника, од чега у Зрењанину више од 3.300, а у погону у Крагујевцу око 40 радника.

/home/merr/public html/wp content/uploads/2015/09/DSCF3272
Министар Сертић у обиласку фабрике

„У свим политичким процесима Србије и Немачке треба да покажемо колико смо спремни на реформе и колико су реформе окренуте најважнијим животним питањима“, рекао је он и поручио да ће Србија наставити са реформским курсом, променама закона и побољшањем услова пословања.

Министарка Мерк истакла је да Србија има велике предности за инвестиције, с обзиром да има пуно квалификованих радника и младих људи са академским образовањем.

„Србија је стабилна земља и напредује на реформском путу,“ нагласила је она и додала да је инвеститорима важна правна сигурност у чему је Србија заиста напредовала.

Мерк је истакла да је „Дрекслмајер“ познат по отварању великог броја радних места за жене и да је посебно радује што ће та немачка компанија почети да ради по систему дуалног образовања у Србији.

Она је рекла да ће се кроз тај процес стручно обучавати, не само мушкарци, већ и жене, што је велики напредак.

Мерк је нагласила да је за Немачку веома важна кооперација између Србије и Баварске.

Генерални директор „Дрекслмајера“ у Зрењанину Андреас Вебер је напоменуо да је та немачка групација добављач за више од 100 премијум модела аутомобила широм света.

„Дрекслмајер група“ из Баварске је интернационални добављач аутомобилске индустрије са више од 60 погона у 20 земаља.

Основана је у Немачкој и запошљава око 55.000 људи широм света. У прошлој години њен укупан приход био је око 3,4 милијарде евра. У фабрици у Зрењанину се прозиводе електричне инсталације за Фијат и БМW.