Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
17.05.2015.

Министар привреде Србије Жељко Сертић потписао је данас са представницима компаније „Мастерпласт Ју“ из Суботице уговор о подстицању улагања и том приликом рекао да Влада Србије уговором подстиче развој компаније, тако да она запосли нове раднике.
Министар је рекао да ће у кратком периоду број радника од садашњих 150 премашити бројку од 350 радних места.
„То је 350 породица које ће добити стабилност и сигурност, као и услове за квалитетнији живот“.
Министар је рекао да је, од укупно 273 уговора који су ранијих година закључени са инвеститорима, раскинуто њих 60, јер нису испоштовани договорени услови.
“Подстицаји нису поклон од државе. Не, држава даје подршку компанији да се развија и напредује и запошљава раднике”, рекао је Сертић.
Сертић је такође рекао да ће новим законом о улагањима бити потпуно изједначени страни и домаћи инвеститори, и напоменуо да је и раније постојала могућност и пракса да и домаће компаније добију средства. Одређени број је средства и добио.
Међутим, како каже, многа предузећа нису била у могућности да обезбеде банкараске гаранције којима се држава штити у случају кршења уговора.
“За не тако финансијски јака предузећа се праве друге врсте подршке које ће бити примерене њиховој снази” ракао је Сертић.
Министар је истакао важност прошле године реактивираног Фонда за развој, преко којег је до сада пласирано више од 26 милијарди динара.
“Оно на шта сам ја поносан и сви моји сарадници је то да ни један кредит није добијен “преко везе” – познанства политичког, пријатељског, фамилијарног, било ког. Свака компанија која је добила средства из фонда је имала свој бизнис план, имала обезбеђење, врло јасан план инвестиција и праваца у којима ће се развијати” – рекао је Сертић.
Део тих средстава, која се одобравају по каматама од 1 до 3 одсто, пласирано је и ка фирмама из поплављених подручја.