Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
24.02.2016.

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o javnim preduzećima kojim se menja postojeći zakonski okvir koji je u praksi pokazao određene nedostatke i pravne praznine, posebno u delu koji se odnosio na kontrolu i odgovornost za upravljanjem javnim preduzećem.
Ovaj zakon je temelj za profesionalizaciju u poslovanju javnih preduzeća i uvođenje odgovornog korporativnog upravljanja, a obezbediće i adekvatan sistem kontrole;

Zakona bolje uređuje sistem kontrole rada javnih preduzeća i uvodi sankcije za neodgovorno upravljanje. Jasnije definiše uslove za izbor direktora, predsednika i članova nadzornog odbora kako u pogledu radnog iskustva, tako i u pogledu krivične o odgovornosti, što doprinosi profesionalizaciji menadžmenta. Takođe zakon personalizuje se odgovornost kako direktora, tako i izvršnih direktora.

Ovim zakonom onemogućava se, pre svega na lokalnom nivou, nekontrolisano osnivanje javnih preduzeća, a ostavljanje već osnovanog javnog preduzeća sa npr. jednim zaposlenim i ogromnim gubicima.

Poslanici su usvojili su i Izmene Zakona o kontroli predmeta od dragocenih metala, koje će omogućiti da se u Srbiji može koristiti međunarodni žig za označavanje predmeta od dragocenih metala, kao i Zakon o metrologiji.