Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
04.11.2015.

Помоћница министра привреде за мала и средња предузећа Катарина Обрадовић Јовановић изјавила је данас да ће следеће недеље бити расписан конкурс за програм који је намењен малим предузећима за набавку опреме.

Програм је намењен микропредузећима, предузетницима који воде двојно књиговодство, као и задругама, рекла је Обрадовић Јовановић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

У току је избор банака, јер овај програм представља комбинацију повољних банкарских кредита и бесповратних средстава државе, истакла је Обрадовић Јовановић и изразила уверење да ће пет банака понудити добре услове кредитирања.

Говорећи о условима која би предузећа требало да испуне да би била валидна на конкурсу, Обрадовић Јовановић је рекла да је једини услов да предузећа буду основана најкасније 2012. године, јер је неопходан финансијски извештај за 2013. и 2014. годину.

„Могу да буду у било којој делатности, сем малопродаје, с обзиром да се ради о производној опреми и сем примарне пољопривредне производње“, објаснила је Обрадовић Јовановић и додала да је неопходно да претходно имају условно одобрен кредит код једне од банака које су парнер Министарства на програму.

Обрадовић Јовановић је најавила да ће сви услови бити јавно доступни на сајту Министарства нарене недеље и да ће предузећа моћи да одаберу оно што је њима најповољније.

Концепт је такав да се за набавку опреме одређене вредности 70 одсто трошкова набавка опреме финансира из кредита, а 25 одсто из бесповратних средстава, а пет одсто је учешће самог предузетника, рекла је Обрадовић Јовановић.

Уколико се купује скупља опрема вредна више од 10 милиона динара и тиме се премашује износ од 2.500.000 динара који може максимално да буде бесповратна подршка, предузетник може сам или кроз кредит да финансира остатак, објаснила је Обрадовић Јовановић.

Предузећа, која на овај начин набаве опрему, имају обавезу да не отуђе та средства у наредне две године, истакла је Обрадовић Јовановић.

Обрадовић Јовановић је најавила и да ће бити адекватна контрола у шта су уложена средства, која се обавља на два начина кроз рачуноводствену документацију и теренску контролу.