Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
04.11.2015.

Државни секретар Министарства привреде Милош Петровић реако је данас на Првом канадско-српском пословном форуму да је Канада један од лидера привредног раста и развоја. „Овакав пословни скуп је прилика да се једна овако ефикасна и развијена привреда обавести о актуелним могућностима Србије и нашег региона”.

Он је оценио да је у претходном периоду дошло до интензивније економске сарадње две земље, али и изразио уверење да је простор за сарадњу две земље значајно већи.

Петровић је напоменуо да у Србији послује више од 50 компанија и да инвеститори из те земље имају дугорочне намере и да је Влада Србије одлучна да створи привредни амбијент који ће омогућити да они своје намере и остваре.

Он је нагалсио да је предност инвестирања у Србији политичка стабилност и додао да, поред тога, Србија располаже образованим људима, великим потенцијалима, а оно на чему држава убрзано ради и је добра инфраструктура.

„На новој Doing business листи Светске банке налазимо на 59. месту, што је напредак за 32 места у односу на прошлу годину и показатељ да пружамо сигуран пословни амбијент. Србија је највише напредовала у односу на свих 189 светских економија коју ова листа анализира” истакао је он.

Државни секретар је објаснио да се у Србији спроводе интензивне активности на стварању пословног амбијента стимулативног за привреднике и инвеститоре, стварању услова за лакше пословање, стабилности националне валуте и повољне цене капитала.

„Циљ нам је да се структурним реформама успостави пословно окружење које ће омогућити пораст страних и домаћих инвестиција, убрзање реструктурирања привреде и повећање продуктивности и конкурентности”, рекао је Петровић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да су потенцијали за унапређење привредних веза Србије и Канаде много већи од сада реализоване сарадње, којом доминира скромна робна размена.

„Да има доста простора за повећање робне размене, али и остваривање других виших облика пословне сарадње, говори и повећано интересовање канадскиг привредника за Србију, коју, верујем, виде као све пожељнију инвестициону и пословну дестинацију – место вредно њиховог капитала“, казао је Чадеж.

Он је нагласио да канадске компаније могу да рачунају на помоћ ПКС у успостављању контаката са српским добављачима, које су се и до сада показале као поуздан партнер страним инвеститорима.

„Канадски купци могу да буду сигурни да су добављачи из Србије све способнији да испуне захтеве тржишта развијених земаља и да привреда Србије може да извози неупоредиво више квалитетних производа него што то чини данас“, рекао је Чадеж.

Амбасадор Канаде у Србији Филип Пинингтон навео је да у Србији послују канадске компаније из области фармације, пољопривреде, ИТ, рударског сектора, као и да су они сматрају да је Србија добро место за пословање иако постоје одређени проблеми.

Амбасадор Србије у Канади Михаило Папазоглу рекао је у видео изјави да вредност трговинске размене Србије и Канаде лане износила 111 милиона долара, да је у вредност српског извоза била 80 милиона долара од чега је 45 милиона долара била вредност извоза Фијат аутомобила.Он је рекао и да смо „на прагу“ друге милијарде евра инвестиција Канаде у Србију, и то у хидроградњу.

Први Канадско-српски пословни форум, чији је циљ промовисање пословних потенцијала у оквиру привредне сарадње две земље организовали су Канадско-српско пословно удружење (ЦАНСЕЕ), у сарадњи са Амбасадом Канаде у Србији и ПКС.

Учесници пословног форума су се сложили да су рударство, енергетика, хидроградња, фармација, информационе технологије, инфраструктура, пољопривреда и прехрамбена индустрија перспективне области за сарадњу Србије и Канаде.