Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
04.11.2015.

Državni sekretar Ministarstva privrede Miloš Petrović reako je danas na Prvom kanadsko-srpskom poslovnom forumu da je Kanada jedan od lidera privrednog rasta i razvoja. „Ovakav poslovni skup je prilika da se jedna ovako efikasna i razvijena privreda obavesti o aktuelnim mogućnostima Srbije i našeg regiona”.

On je ocenio da je u prethodnom periodu došlo do intenzivnije ekonomske saradnje dve zemlje, ali i izrazio uverenje da je prostor za saradnju dve zemlje značajno veći.

Petrović je napomenuo da u Srbiji posluje više od 50 kompanija i da investitori iz te zemlje imaju dugoročne namere i da je Vlada Srbije odlučna da stvori privredni ambijent koji će omogućiti da oni svoje namere i ostvare.

On je nagalsio da je prednost investiranja u Srbiji politička stabilnost i dodao da, pored toga, Srbija raspolaže obrazovanim ljudima, velikim potencijalima, a ono na čemu država ubrzano radi i je dobra infrastruktura.

„Na novoj Doing business listi Svetske banke nalazimo na 59. mestu, što je napredak za 32 mesta u odnosu na prošlu godinu i pokazatelj da pružamo siguran poslovni ambijent. Srbija je najviše napredovala u odnosu na svih 189 svetskih ekonomija koju ova lista analizira” istakao je on.

Državni sekretar je objasnio da se u Srbiji sprovode intenzivne aktivnosti na stvaranju poslovnog ambijenta stimulativnog za privrednike i investitore, stvaranju uslova za lakše poslovanje, stabilnosti nacionalne valute i povoljne cene kapitala.

„Cilj nam je da se strukturnim reformama uspostavi poslovno okruženje koje će omogućiti porast stranih i domaćih investicija, ubrzanje restrukturiranja privrede i povećanje produktivnosti i konkurentnosti”, rekao je Petrović.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da su potencijali za unapređenje privrednih veza Srbije i Kanade mnogo veći od sada realizovane saradnje, kojom dominira skromna robna razmena.

„Da ima dosta prostora za povećanje robne razmene, ali i ostvarivanje drugih viših oblika poslovne saradnje, govori i povećano interesovanje kanadskig privrednika za Srbiju, koju, verujem, vide kao sve poželjniju investicionu i poslovnu destinaciju – mesto vredno njihovog kapitala“, kazao je Čadež.

On je naglasio da kanadske kompanije mogu da računaju na pomoć PKS u uspostavljanju kontakata sa srpskim dobavljačima, koje su se i do sada pokazale kao pouzdan partner stranim investitorima.

„Kanadski kupci mogu da budu sigurni da su dobavljači iz Srbije sve sposobniji da ispune zahteve tržišta razvijenih zemalja i da privreda Srbije može da izvozi neuporedivo više kvalitetnih proizvoda nego što to čini danas“, rekao je Čadež.

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington naveo je da u Srbiji posluju kanadske kompanije iz oblasti farmacije, poljoprivrede, IT, rudarskog sektora, kao i da su oni smatraju da je Srbija dobro mesto za poslovanje iako postoje određeni problemi.

Ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu rekao je u video izjavi da vrednost trgovinske razmene Srbije i Kanade lane iznosila 111 miliona dolara, da je u vrednost srpskog izvoza bila 80 miliona dolara od čega je 45 miliona dolara bila vrednost izvoza Fijat automobila.On je rekao i da smo „na pragu“ druge milijarde evra investicija Kanade u Srbiju, i to u hidrogradnju.

Prvi Kanadsko-srpski poslovni forum, čiji je cilj promovisanje poslovnih potencijala u okviru privredne saradnje dve zemlje organizovali su Kanadsko-srpsko poslovno udruženje (CANSEE), u saradnji sa Ambasadom Kanade u Srbiji i PKS.

Učesnici poslovnog foruma su se složili da su rudarstvo, energetika, hidrogradnja, farmacija, informacione tehnologije, infrastruktura, poljoprivreda i prehrambena industrija perspektivne oblasti za saradnju Srbije i Kanade.