Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
11.09.2019.

Srbija je napredovala kada je reč o podršci malim i srednjim preduzećima, a po ostvarenom rezultatu svrstana je u lidere u regionu Zapadnog Balkana, ocenjeno je u novom dokumentu o rezultatima politike podsticanja preduzetništva – Indeks politike MSP 2019– Zapadni Balkan i Turska – profil Srbije u okviru Akta o malim i srednjim preduzećima“.

„Ovo je jako dobar rezultat, koji nam ujedno ukazuje i na oblasti koje u narednom periodu treba dodatno da unapredimo, poput ekološkog aspekta poslovanja malih i srednjih preduzeća“, ocenila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović.

Napredak zemalja Zapadnog Balkana i Turske u okviru smernica koje su date ovim dokumentom, a koje imaju za cilj usklađivanje sa politikama razvoja EU u ovoj oblasti, ocenjivan je u okviru 10 principa/dimenzija.

Srbija je napredovala u delu preduzetničko učenje i žensko preduzetništvo, zatim institucionalni i regulatorni okvir za kreiranje politika za MSP, usluge podrške, pristup finansiranju. Takođe, napredak je zabeležen i kada je reč o standardima i tehničkim propisima, preduzetničkim veštinama i internacionalizaciji MSP.

Izradu ovog dokumenta finansira Evropska komisija. Izveštaj je, u Klubu poslanika u Beogradu, predstavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja je izveštaj pripremila kroz saradnju sa Ministarstvom privrede, a na osnovu rezultata dvogodišnjeg prikupljanja podataka od svih relevantnih javnih institucija i predstavnika privatnog sektora.