Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
05.02.2018.

Помоћник министра привреде Александар Старчевић изјавио је данас да је у припреми Правилник о безбедности дечијих игралишта, којим ће бити прописано каква треба да буде опрема на којој се малишани играју, подлога и сви пратећи елементи, како би се могућност повреде малишана свела на минимум.

Гостујући на ТВ Пинк, он је рекао да је формирана посебна Радна група која ће се бавити Правилником, да је драфт тог документа завршен, а уз поштовање свих процедура, очекује се да од 1. јуна буде у употреби.

„Веома је битно за дечије игралиште да буде безбедно, а то значи да сва опрема која је на игралишту мора бити изведена и израђена у складу са одређеним стандардом. Сви делови на игралиштима који су покретни, где дете може да се повреди, морају да буду заштићени, јер би, примера ради, дете могло да завуче руку и повреди се“, рекао је Старчевић који је помоћник министра у Сектору за квалитет и безбедност производа.

Он објашњава да је веома важно и каква је подлога на игралишту, те да и за подлогу постоји одговарајући стандард који ће морати да се поштује.

„Важно је да подлога буде таква да, када дете падне са висине, не дође до озбиљније повреде. Подлога мора да ублажава пад деце, а нажалост, имамо доста игралишта која нису у складу са тим стандардом“, рекао је он.

Нови правилник ће, како је рекао, довести до тога да се превазиђу нејасноће, да се тачно одреди место сваког учесника у процесу. Надлежан ће бити власник игралишта.