Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
05.02.2018.

Pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević izjavio je danas da je u pripremi Pravilnik o bezbednosti dečijih igrališta, kojim će biti propisano kakva treba da bude oprema na kojoj se mališani igraju, podloga i svi prateći elementi, kako bi se mogućnost povrede mališana svela na minimum.

Gostujući na TV Pink, on je rekao da je formirana posebna Radna grupa koja će se baviti Pravilnikom, da je draft tog dokumenta završen, a uz poštovanje svih procedura, očekuje se da od 1. juna bude u upotrebi.

„Veoma je bitno za dečije igralište da bude bezbedno, a to znači da sva oprema koja je na igralištu mora biti izvedena i izrađena u skladu sa određenim standardom. Svi delovi na igralištima koji su pokretni, gde dete može da se povredi, moraju da budu zaštićeni, jer bi, primera radi, dete moglo da zavuče ruku i povredi se“, rekao je Starčević koji je pomoćnik ministra u Sektoru za kvalitet i bezbednost proizvoda.

On objašnjava da je veoma važno i kakva je podloga na igralištu, te da i za podlogu postoji odgovarajući standard koji će morati da se poštuje.

„Važno je da podloga bude takva da, kada dete padne sa visine, ne dođe do ozbiljnije povrede. Podloga mora da ublažava pad dece, a nažalost, imamo dosta igrališta koja nisu u skladu sa tim standardom“, rekao je on.

Novi pravilnik će, kako je rekao, dovesti do toga da se prevaziđu nejasnoće, da se tačno odredi mesto svakog učesnika u procesu. Nadležan će biti vlasnik igrališta.