Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
18.03.2021.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović održao je predavanje polaznicima Nacionalnog fakulteta odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i tom prilikom poručio da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i razvijeni, ali i da su potencijali za unapređenje ekonomske saradnje veliki.

Stevanović je istakao da bilateralni ekonomski odnosi prate dobre političke odnose, što je rezultiralo potpisivanjem više međudržavnih sporazuma,  pokretanjem projekta „Beograd na vodi“, kao i investicija poput „Al Dahra“, „Elit agro“, „Mirabank“, „Etihad ervejz“  „Al Ravafed“, „Port Dubai“, Fondacija Šeika Kalife bin Zajeda al Nahjana i druge.

„U prilog tome govore posete na najvišem nivou. Podsetiću samo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje boravio u radnoj poseti Emiratima“, rekao je Stevanović.

Govoreći o unapređenju saradnje državni sekretar je ocenio da je ona moguća, između ostalog, kroz povećanje obima trgovinske razmene, naročito kroz veći plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na emiratsko tržište, za kojima postoji evidentna rastuća potreba.

Prema njegovim rečima, unapređenje saradnja moguće je i preko podsticanja priliva emiratskih investicija, u prvom redu u agroekonomski sektor, sektor turizma, kao i aktuelne infrastrukturne projekte u Srbiji.

„Potencijali koje imamo doprineće povezivanju naše zemlje i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zajedničkim snagama ćemo ostvarivati još bolje rezultate na svim poljima“, rekao je Stevanović.

Kako je istakao, Srbija je odlučna u nameri da poveća konkurentnost nacionalne privrede i njenu integrisanost u međunarodne ekonomske tokove, ostvari rast investicija i unapredi poslovno okruženje za razvoj privatnog preduzetništva.

On je naglasim da Vlada Republike Srbije ubrzanim sprovođenjem reformskih aktivnosti i značajnim promenama investicionog okvira doprinosi stvaranju privlačnog privrednog ambijenta što stvara prostor za dolazak još više investitora.