Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
12.11.2017.

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић изјавио је да је пред крај године задовољан што су бројни програми подршке за мала и средња предузећа (МСП) затворени и новац утрошен, а уједно поручује да још није касно да заинтересоване фирме аплицирају за грантове и повољне кредите у оквиру програма који су и даље активни или нови.

Стевановић је, у тексту за магазин “BizLife” навео да је новац за МСП доступан кроз око 20-ак активних програма, док су остали од укупно 35, успешно затворени услед утрошеног новца. Наводећи примере, Стевановић истиче инвестициони програм за предузетнике који би да шире производњу, а за који може да се конкурише до 1. децембра. За овај програм Министарство привреде је одвојило чак 242,9 милиона динара – бесповратно, али и сав преостали новац од сада већ затвореног Програма подстицања развоја предузетништва кроз развојне пројекте.

“Овај програм спроводимо у сарадњи са Фондом за развој, а комбинација је до 20 одсто бесповратних средстава државе и 80 одсто повољног кредита Фонда. Захтев за кредит код Фонда за развој и пријаве за грантове могу да поднесу предузетници, микро, мали и средњи привредни субјекти и задруге који су регистровани у АПР-у”, објашњава Стевановић за “BizLife”.

Министарство привреде, истиче он, брине и о почетницима који би да се опробају у предузетничким водама.

“За нас је кључно да подржимо оне који су храбри и не траже посао у јавном сектору, већ га сами стварају. За почетнике у бизнису се у пракси, на жалост, показало да јако тешко долазе до извора финансирања. Ми то желимо да променимо. Већ смо имали успешне програме намењене овој категорији, а сада настављамо”, рекао је државни секретар у Министарству привреде.

У оквиру „Програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању“, објашњава, Министарство је обезбедило додатних 100 милиона динара. Од почетка године, како каже, на сличан начин је подржано 185 почетника, а програм је успешно реализован и прошле године, када је подржано 220 почетника.

“Мале фирме имају велики потенцијал, и оне су највећи резервоар добрих ефеката на привредна кретања, ш то показују сва истраживања и годишње анализе. Наша идеја је да им обезбедимо место које заиста заслужују, да им дамо директну и конкретну подршку, али и да истовремено афирмишемо предузетнички дух у Србији. Ефекти кроз овакве послове и програме су највећи на привредни раст, буџет и успешну економију државе”, рекао је Стевановић.

Он је указао да су све Владе од 2000. године помињале развој предузетништва и малих и средњих предузећа као стратешки правац, али чињеница је да су конкретне кораке предузеле и оствариле резултате тек Владе од 2013. године. Тако је 2016. проглашена Годином предузетништва, а резултат је био нових 17.000 предузећа, нових 30.000 радних места, и 70 одсто већа остварена нето добит.

“Од 2017. године смо на предлог Министарства привреде, покренули десетогодишњи пројекат Деценија предузетништва. За почетак смо, само за ову годину, обезбедили 18,2 милијарде динара, од чега је 7,6 милијарди неповратног новца. Одвојено је и више од пола милијарде евра за повољне кредите. Будући да није све у новцу, обезбедили смо им и оно још вредније – знање. Организовали смо бесплатне обуке, консалтинг, менторинг”, објаснио је Стевановић.