Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
14.10.2016.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović obratio se danas učesnicima prvog okruglog stola u okviru javne rasprave o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o stečaju, održanom u Leskovcu i tom prilikom istakao da je u protekle dve godine ozbiljan pomak napravljen, čemu u prilog govori i statistika, ali i da su izmene neophodne.

„Moramo menjati zakon kako bismo otklonili sve što je u primeni zakona postupak stečaja dodatno opterećivalo i činilo ga neefikasnim“, rekao je Stevanović i naglasio da je osnovni cilj izmena da se unapredi položaj obezbeđenih poverilaca i sam proces ubrza.

Govoreći o značaju poboljšanja ovog procesa, državni sekretar je takođe istakao da će se ovim dodatno unaprediti poslovni ambijen kako bi on bio izvestan i siguran za poslovanje, kao i da će dovesti i do napretka Srbije na svetskoj ekonomskoj sceni, posebno na Doing Business listi Svetske banke.

 Direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika Danijela Vazura je rekla da se izmenama i dopunama Zakona o stečaju omogućava veće učešće obezbeđenih poverilaca u procesu odlučivanja koji se tiču ostvarivanja njihovih prava.

„Obezbeđeni poverioci će moći da utiču na izbor ili razrešenje stečajnih upravnika“, istakla je Vazura i dodala da se uvodi pravo preče kupovine za obezbeđene poverioce i omogućava obustava postupka stečaja i prodaje imovine u trenutku kada se namire poverioci.

U praktičnoj primeni dosadašnjih zakonskih rešenja uočeni su i identifikovani problemi i koji su ukazali na potrebu da se poboljša položaj poverilaca, uz očuvanje interesa preduzeća u stečaju.

Nova rešenja će pomoći  da u praksi stečaj bude način da preduzeće prevaziđe poteškoće, namiri poverioce i stane na noge, a u slučajevima kada to nije moguće, namiri poverioce i preostalu imovinu proda nekom ko će je staviti u funkciju.

Značaj ovih izmena i unapređenje odredbi zakona će doprineti da se prekine začarani krug dugovanja između preduzeća, a i radnici u ovim preduzećima će brže naplaćivati svoja potraživanja, jer značajan broj njih ima status založnih poverilaca.

 Stečaj ne znači nužno i kraj nekog preduzeća, a tome su dokaz mnoge firme koje posluju uspešno danas u Srbiji. Cilj Ministarstva privrede ovim izmenama jeste da se ukloni ta negativna percepcija ovog pravno regulisanog postupka i iskoristi da se firme koje su dospele u nezavidan položaj oporave i nastave normalno da posluju.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o stečaju možete pogledati na http://www.privreda.gov.rs/javna-rasprava-o-nacrtu-zakona-o-izmenama-i-dopunama-zakona-o-stecaju/ i svoje komentare sugestije ostaviti putem mejla na stecaj@privreda.gov.rs do kraja javne rasprave, 30. oktobra 2016. godine.