Архива интернет презентације Министарства привреде до 31. августа 2021. године

Контактирајте нас

+ 381 11 36 42 600

ili

Оцените сајт

Онлине формуларом

ВАШЕ МИШЉЕЊЕ

>>пишите нам
14.10.2019.

Микро, мала и средња предузећа у Србији добиће до краја године три милијарде динара бесповратних средстава, изјавио је државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић за „Новости“.

Стевановић је рекао да је влада свесна значаја тог сектора за нашу привреду и да се из године у годину повећава и број корисника и висина финансијске подршке.

„За наредну годину ћемо пројектовати још већу суму“, каже Стевановић. „У оквиру три програма у 2018. утрошено је 1,65 милијарди. Последње две године за грантове смо обезбеђивали и додатна средства у односу на првобитно планирана због већег броја корисника“.

Квартални и годишњи извештаји, наводи, показују доминантан раст у прерађивачкој индустрији и то управо у областима у којима је потрошено највише новца из ових програма.

„Око седам милијарди динара биће укупно инвестирано ове године у сектору малих и средњих предузећа захваљујући грантовима, који чине од 20 до 30 одсто укупно ангажованог новца за инвестиције, и кроз кредите“, указује Стевановић, и додаје да су то улагања у нову опрему, реконструкцију, развој и технолошко занављање.

Када је реч о субвенцијама државе, у делу јавности поново је отворено питање да ли се више подстичу иностране компаније него домаће. Стевановић тврди да није тачно да постоји велика диспропорција у корист странаца. Као пример наводи да је претходна година по броју потписаних уговора о додели подстицаја за инвестирање била на страни домаћих улагача, јер је њих 13 у односу на 11 иностраних добило новац.

„Српски привредници до сада нису имали капацитете да покрену инвестицију која ће одједном да запосли 1.000 или 3.000 људи, већ су то мањи пројекти који ангажују од 100 до 200 радника“, објашњава Стевановић. „Нама треба времена да се то промени. Петогодишње реформе које спроводимо дале су резултате и верујем да ће убудуће све више наших компанија моћи да аплицира.

Он наводи да је у овој години, закључно са 5. септембром, потписано или је у фази потписивања 27 уговора о додели подстицаја за инвестирање, девет са домаћим, 18 са страним фирмама. Ипак, свака фирма која претендује на субвенције мора да буде регистрована као домаће правно лице, тако да су и оне, премда им је матица у иностранству, на неки начин наше.

ПОДРШКА

Стевановић истиче да је начелно планирано да се у оквиру инвестиционог плана вредног 12 милијарди евра, 100 милиона евра стави на располагање сектору малих и средњих предузећа који је за нас најважнији. Кроз различите програме било би обезбеђено по 20 милиона евра годишње у наредних пет година.

Извор: Новости