Arhiva internet prezentacije Ministarstva privrede do 31. avgusta 2021. godine

Kontaktirajte nas

+ 381 11 36 42 600

ili

Ocenite sajt

Online formularom

VAŠE MIŠLJENJE

>>pišite nam
01.02.2018.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović prisustvovao je danas, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, otvaranju novog pogona kompanije Jumko u Bujanovcu, u kojem je zaposleno 64 radnika, a osnovna delatnost je šivenje uniformi za vojsku i policiju.

Stevanović je naveo da je 2012. godine malo ko verovao da će ovaj pogon Jumka, jednog od 11 strateških preduzeća, biti otvoren, a danas je dokazano suprotno.

„Zato je danas veliki dan za Bujanovac i za Jumko“, poručio je Stevanović.

On je zahvalio Ministarstvu odbrane i svima koji su podržali Ministarstvo privrede u rešavanju statusa jednog od 11 strateških preduzeća – Jumka i podsetio da je pre samo šest meseci otvoren pogon ove kompanije „Balistika“ u Vranju.

„U narednim nedeljama očekujem da proširimo pogon Balistike kako smo obećali. Jumko je u proceduri izrade Unapred pripremljenog plana reorganizacije, i ovo će pozitivno delovati da se mere iz UPPR-a sprovedu. Plan nam je da Jumko dugoročno radi pre svega za srpsku vojsku i policiju, a zatim i za treća tržišta“, rekao je Stevanović dodajući da je ovo dobar primer u praksi politike koja podržava razvoj juga Srbije.

Stevanović je posebnu zahvalnost uputio radnicima, navodeći da je struktura 64 zaposlena ista kao i struktura stanovništva- mešovita, te da je to primer kojim bi trebalo da se rukovode i ostale kompanije.

 

„Ovo je sve ukupno sjajna stvar i cilj nam je da, držeći se ove politike, jug Srbije dižemo na mesto koje mu pripada“, zaključio je Stevanović.

Ministar odbrane Aleksandrar Vulin ponovio je u Bujanovcu da 2012. niko nije verovao da će Jumko da živi, radi i ponovo zapošljava, samo je u to verovao Aleksandar Vučić i – bio je u pravu.

Zahvaljujuići ličnom naporu predsednika Vučića i Vlade Srbije, rukovodstvu fabrike i radicima, Jumko je onakav kakav je zaslužio da bude, rekao je Vulin, dodajući da se, upravo po naređenju Vučića, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, ušlo u projekat opremanja vojske.

Vojnici su do sada dobili 8.000 kompleta uniformi, a svaki vojnik će pojedinačno dobiti najmanje po dva kompleta.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković rekao je da i pripadnici Vojske žele da prilagode uniforme svojim potrebama, da one budu savremenije i funkcionalne.

Generalni direktor Jumka Branislav Trajković izjavio je da zahvaljujući Vladi Srbije i ministarstvima privrede i odbrane, ta kompanija stabilno posluje, i u situaciji je da otvara nove pogone kao što je pre pola godine otvoren pogon „Balistika“ a danas pogon u Bujanovcu.

„Dobijanjem poslova za vojsku i policiju, popunili smo kapacitete u proizvodnji za 2018. i 2019. godinu, a sada već radimo na obezbeđivanju poslova u godinama koje slede“, rekao je Trajković.